Kategorija

1 Ruže
Ficus Benjamin. Opis, značajke, vrste i njega Benjaminovog fikusa
2 Bilje
Sve metode sadnje aloe kod kuće
3 Bonsai
Begonije koje cvjetaju zauvijek: uzgajaju se u vrtu
4 Grmlje
Sedum: sorte, unutarnje vrste, njega i samo-sočan uzgoj. 125 foto i video upute za početnike

Image
Glavni // Grmlje

Kako presaditi bambus kod kuće? Bambusovo tlo i lonac


Cvjećari vole uzgajati bambus, jer je lako paziti, od njega možete stvoriti razne jedinstvene kompozicije. U isto vrijeme, bambus se sadi na različite načine, a svaka metoda ima svoje prednosti. Zato će informacije o presađivanju bambusa kod kuće zanimati mnoge.

Pravila transplantacije

Bambusovi izdanci najbolje se uzgajaju u vodi. Treba ih presaditi u zemlju kada korijenje dosegne 4-5 cm. Reznice bambusa s malim korijenjem ne dobro ukorijene, a predugo korijenje može se lako oštetiti tijekom sadnje. Obavezno izvadite stabljiku iz vode neposredno prije sadnje..

Može se koristiti bilo koji rotor, potrebno ih je posuti vlažnim korijenjem. Lonac s tlom mora se pripremiti unaprijed, u tlu napraviti rupu malo veću od rizoma.

Raspršite tlo u malim obrocima dok se lonac ne napuni. Zemlja ne smije biti snažno uronjena kako ne bi oštetili mlade korijene..

Nakon sadnje, rezanje se zalijeva i po potrebi dodaje tlo. Da bi se mlada mladica bolje iskoristila, već u prvom tjednu može se prskati vodom..

Odabir mjesta i priprema za transfer

Prije presađivanja trebate pripremiti sve što vam je potrebno. Da biste to učinili, trebat će vam: kapacitet sadnje, tlo, drenažni materijal, sredstvo za ukorjenjivanje cvijeta.

Izboru mjesta također se mora pristupiti temeljito. Bambus je do nas došao iz tropskih šuma, gdje je klima vlažna i topla. Stoga će se kućna biljka od bambusa osjećati dobro u toplom i dobro osvijetljenom prostoru. Samo mu je potrebna difuzna svjetlost, pogodna je i lagana djelomična nijansa. Najudobnija temperatura smatra se od 20 do 25 stupnjeva. Soba u kojoj raste bambus ne bi smjela stajati..

Tlo i biljka lonac

U koju zemlju trebate posaditi bambus? Ova biljka pripada obitelji Dracaena, stoga je za sadnju najprikladnija gotova mješavina tla posebno dizajnirana za Dracaena. Može se kupiti u specijaliziranoj trgovini..

Kapacitet za sadnju bambusa može biti bilo koji, glavna stvar je da mora ispunjavati dva zahtjeva:

 • Promjer lonca trebao bi biti oko dvostruko veći od korijena biljke.
 • Lonac mora imati rupe za drenažu.

Biljka će izgledati vrlo impresivno u prekrasnoj vazi ako su joj stabljike dodatno vezane svijetlom vrpcom.

Kako presaditi bambus u stanu

Bambus je nepretenciozna biljka, dobro raste u vodi, i u zemlji, i u hidrogelu. Ali najbolje od svega on će se osjećati u zemlji.

Postupak sadnje bambusa u lonac je sljedeći:

 • Za sadnju trebate odabrati zdrave, bogate zelene sadnice, koje imaju žive, netaknute korijene..
 • Bolje je odabrati lonac koji je dovoljno dubok i prostran, tako da korijenje ima prostora za rast. Obratite posebnu pozornost na odvodne rupe kako biste osigurali da voda istječe iz spremnika..
 • Tlo, kao što je već spomenuto, mora se uzeti gotove. Kao drenaža pogodna je ekspandirana glina ili mali šljunak.
 • Voda za navodnjavanje mora se otopiti ili podmiriti..

Drenažni sloj trebao bi biti najmanje 3 cm, navlaženo tlo se postavlja na njega u malim dijelovima i odmah se izrađuje rupa. Stabljika se izvadi iz vode, posipa se preparatom za rast korijena i doda se malo ovog pripravka u samu rupu.

Korijenje posipajte zemljom, malo potamnite, u potpunosti napunite lonac tlom. Zalijevajte je obilno, tako da voda istječe kroz odvodne rupe. Voda mora biti uklonjena iz spremnika kako ne bi stagnirala.

Mogući problemi

Navedeno detaljno opisuje kako presaditi bambus, ali nakon presađivanja mogu se pojaviti sljedeći problemi:

 • Vrhovi lišća presuše. Za to je kriv suhi zrak ili nedostatak topline..
 • Listovi počinju žutjeti. Ako lišće požute polako i ne često, onda se to može smatrati prirodnim procesom. Ako lišće stalno žuti, onda to ukazuje na nedostatak prehrane, biljku treba hraniti.
 • Listovi su uvijeni. To se može dogoditi zbog niske temperature..
 • Na listovima se pojavljuju mrlje: žuto-smeđe ili suhe. Izravna sunčeva svjetlost može ih uzrokovati.

Njega nakon transplantacije

Sobna biljka bambusa treba pravilnu njegu, tada će prerasti u simpatičnu biljku, ponos cvjećara. Nakon presađivanja bambus treba povremeno zalijevati, pravilno hraniti, voditi brigu o pravilnoj rasvjeti, ugodnoj temperaturi i vlažnosti.

Zalijevanje i hranjenje

U vruće ljeto cvijet se zalijeva kako se tlo osuši. Uz to, možete prskati lišće - ovaj postupak se može provoditi svakodnevno.

Zimi se tlo treba osušiti do pola lonca. Mokrenje i stagnacija vode u loncu ne smiju se dopustiti.

Voda također mora biti posebne kvalitete: čista, meka, filtrirana i uvijek na sobnoj temperaturi. Zimi možete koristiti otopljenu vodu.

Osvjetljenje, vlaga i temperatura

Pravilna rasvjeta neophodna je za bilo koju biljku. Bambus, kao i druge drakene, voli svijetle prostorije, ali izravna sunčeva svjetlost neće imati koristi od biljke. Listovi mogu gorjeti od izravnog sunca. Cvijet će se dobro osjećati na difuznoj sunčevoj svjetlosti. Raste će u djelomičnoj sjeni, ali nedovoljno osvjetljenje inhibira rast, a u tom slučaju lišće može postati blijedo.

Bambus je tropska biljka, pa je suhi zrak za njega neprihvatljiv. Za vlaženje zraka u blizini biljke možete staviti posude s vodom pokraj nje ili koristiti poseban ovlaživač zraka. Također, cvijet će voljeti svakodnevno prskanje..

Domaći bambus jako voli toplinu. U običnom stanu on će biti dovoljno udoban, samo se trebate pobrinuti da temperatura zraka ne padne ispod 20 stupnjeva. Soba u kojoj biljka stoji može se provjetravati, pa čak i potrebno, ali bambus ne voli propuhe.

Dakle, ako poštujete uvjete za čuvanje biljke, tada sadnja bambusa, kao što je gore opisano, neće biti teško, jer će biljka biti zdrava i jaka.

Biljke i bolesti biljaka

Zdrav cvat praktički ne utječe na bolesti i štetočine. Od ovih posljednjih mogu se primijetiti paukovi grinje i brašno.

Prva obrušava lišće lišćem koprive. Sprej "Aktara" pomaže u borbi protiv njega.

Kašasti grm se pojavljuje kao bijeli kvržica u osovinama listova. Ove kvržice je potrebno ukloniti, a zatim liječiti insekticidom Actellik.

Od bolesti se može primijetiti sljedeće:

 • Tamne mrlje na lišću su gljivična bolest. Potrebno je biljku tretirati fungicidom i češće ventilirati sobu..
 • Usporavanje rasta - biljci nedostaju minerali. Morate se hraniti složenim lijekom.
 • Listovi postaju tamni i meki - temperatura u sobi je preniska, treba je podići.

Kako presaditi biljku na otvorenom

Pejzažni dizajneri često koriste bambus za ukrašavanje seoskih parcela i parkova. Bambus izgleda posebno originalno pored ribnjaka i umjetnih rezervoara. U dekoru se u pravilu koriste sorte grma tako da bambus ne raste puno..

Transplantacija se provodi u svibnju do lipnja, budući da ova biljka voli toplu i vlažnu klimu..

U otvoreno tlo sadi se samo odrasla biljka. Prije sadnje provode se sljedeće aktivnosti:

 • Potrebno je odabrati odgovarajuću sortu bambusa koja odgovara klimatskom pojasu.
 • Odaberite pogodno mjesto za sadnju: sunčano, bez sjene.
 • Bambus voli crnu zemlju i ilovasta tla, rastresita, s dobrom vodopropusnošću.
 • Prije sadnje preporučljivo je miješati hranjive komponente u tlo: humus ili gotova gnojiva.
 • Prije sadnje bambus treba sat vremena namočiti u vodi..

Kako presaditi bambus:

 • Iskopajte rupu za sadnju, duboko u visini rizoma (zemljani grudvic na korijenima) i dvostruko širinu rizoma.
 • Na dno jame izlijte tlo s humusom.
 • Stavite biljku u rupu zajedno s zemljanom kvržicom (ako su korijeni u posudi, onda zajedno s posudom).
 • Lagano uklonite zemljani gnoj iz posude i korijenje prekrijte zemljom.
 • Posolite i popaprite.

Korijeni ukrasnog bambusa nalaze se na površini, tako da grmovi mogu biti oštećeni jakim vjetrovima. Dakle, grmlje je bolje zaštićeno vrtnim ogradama..

Kao rezultat, možemo reći da se, bez obzira na mjesto gdje bambus raste - kod kuće ili na otvorenom terenu, mora ga pravodobno presađivati. Kako presaditi bambus, detaljno je opisano u ovom članku, a ispravna transplantacija omogućit će da se biljka pravilno razvija..

Dekorativni bambus u vodi - pravila za brigu o biljci kod kuće

Sve se više koristi bambus kao ukrasni element u modernim kućama. Briga o travi je lagana, pogotovo ako njene stabljike nisu u zemlji, već u vodi. Prije uvođenja ljekovite biljke u interijer, potrebno je upoznati se ne samo sa zahtjevima za njezin sadržaj, već i s preporukama za postavljanje pomoću Feng Shui tehnike. Vjeruje se da u ovom slučaju prisutnost biljke u kući jamči sreću, bogatstvo i zdravlje njenim stanovnicima. A ako znate reproducirati kopije, čak i kod kuće možete organizirati pravi staklenik.

Optimalni uvjeti za uzgoj bambusa

Kada planirate uzgoj bambusa, i u vodi i u tlu, morate voditi računa o stvaranju sljedećih uvjeta:

 • Najbolje mjesto za čuvanje bit će prozorska daska na istočnoj ili zapadnoj strani. U tom se slučaju preporučuje da se cvijet dodatno ogradi od sunčevih zraka tankom zavjesom. U ovom slučaju, biljka neće patiti od nedostatka ultraljubičastoga zračenja, ali ni ona neće izgorjeti..

Savjet: Ako slijedite preporuke Feng Shui-a, onda je kod kuće cvijet bolje postaviti u jugoistočni dio prostorije, ali to može negativno utjecati na stanje biljke. U ovom će slučaju morati osigurati dodatnu rasvjetu, inače će lišće početi žuto i otpadati..

 • Bambus nije izbirljiv po pitanju temperature, dobro se slaže kod kuće, ako temperatura ne padne ispod 18 ° C.
 • Vlažnost nije toliko bitna, ali u vrlo suhoj atmosferi bambus se neće osjećati baš ugodno. U tom se slučaju preporučuje redovito brisanje lišća vlažnom krpom..

Briga o stablima bambusa uopće nije teško. Trebate samo odabrati najbolju opciju za njegov sadržaj, osigurati prevenciju bolesti i redovito se reproducirati.

Značajke pristupa biljci koja se nalazi u tekućem mediju

Mnogi uzgajivači početnici vjeruju da samo trebate staviti stabljike bambusa u vodu i biljka će mirno živjeti. Općenito je sve ispravno, ali osim ovoga, održavanje kovrčave trave kod kuće podrazumijeva provedbu jednostavnih preporuka:

 • Vodu treba mijenjati barem jednom svakih 5 dana. Ako se temperatura približi minimalnoj dopuštenoj vrijednosti, tada se promjena tekućine može provesti jednom tjedno. Istodobno, bambus morate svakodnevno zalijevati..
 • Ako su stabljike stalno u vodi, biljka će aktivno rasti. Ne smijemo zaboraviti paziti na klice, dati im željeni oblik, odvojiti reznice na vrijeme i provesti reprodukciju.
 • Svaka 2-3 mjeseca potrebno je uvesti gornji preljev, koristeći specijalizirana gnojiva za to.

Savjet: Postupak uvođenja gnojiva preporučuje se kombinirati s zalijevanjem ili mijenjanjem vode, tada će korijenje biljke dobiti potpunu i pravilnu prehranu.

 • Zabranjeno je koristiti običnu vodu za zalijevanje i čuvanje stabljika, najmekša tekućina, na primjer, rastopljeni snijeg ili led, bit će najbolja opcija. Kao krajnje sredstvo možete koristiti taloženu tekućinu.

Pored toga, obratite pozornost na sljedeće točke:

 1. Osigurajte dobru cirkulaciju zraka u sobi, ali spriječite propuhe.
 2. Ljeti se preporučuje povećati vlažnost u sobi do maksimalno dopuštene razine, u protivnom lišće može početi žutjeti i otpadati.
 3. Kad prvi put nakon kupnje ne smijete pretjerano koristiti gnojiva, u trgovinama, pa često s tim materijalom idu previše. Bolje je pričekati oko šest mjeseci.

Ako redovito razmnožavate bambus, nakon nekog vremena bit će dostupne mnoge svijetlozelene stabljike. Mogu se složiti vezanjem. Po želji se oblik komponenata može mijenjati, što omogućava simuliranje složenih atraktivnih dizajna.

Domaće metode uzgoja bambusa

Razmnožavanje stabljika može se provesti jednom od sljedećih metoda:

 • Sjemenke. Kod kuće je to vrlo problematično. Sve faze pristupa, od procesa klijanja sjemena do poticanja sadnica, uključuju mnogo gnjavaže i složenosti. Čak i ako se brinete o biljci prema svim pravilima, pozitivan rezultat nije zajamčen..
 • Reznice. Najjednostavniji i najpristupačniji pristup koji u ogromnoj većini slučajeva daje pozitivan rezultat. Najbolje je izvesti manipulaciju u proljeće, upravo se u to vrijeme na stabljici formiraju mladi izdanci. Sjede u nove posude s tlom ili vodom. Glavna stvar je osigurati korijenima dovoljno svježeg zraka i odgovarajuće vlage..

Neosporna pozitivna kvaliteta bambusa je činjenica da praktički nije sklona ozbiljnim bolestima, ne privlači pažnju parazita. Ako se na stabljici ili lišću pojave tamne mrlje, to bi moglo ukazivati ​​na gljivičnu infekciju. Dovoljno je biljku tretirati fungicidom.

Previše spor rast ukazuje na nedostatak mineralnih sastojaka. Zatamnjenje i pretjerana mekoća lišća ukazuju na to da je temperatura trave preniska.

Kako ne biste oštetili stabljike tijekom stvaranja složenih sastava, bolje je prvo konzultirati se sa stručnjakom i zalihati se posebnim uređajima. Uz dobru njegu, bambus može čak i cvjetati, ali to traje desetljećima, nakon čega biljka umire.

Uzgoj i briga za Dracaena Sander ili Lucky Bamboo

Dracaena sanderiana (Dracaena sanderiana) porijeklom iz Afrike, Južne Azije, pripada obitelji Asparagaceae, prilično popularna biljka, zbog sličnosti bambusu i nepretencioznosti zauzima mjesto kao element ukrasa. U cvjećarnama se mogu naći takve dracene, kako pojedinačne uvijajuće izdanke, tako i cijele kompozicije, pod markom Lucky Bamboo. Ponekad sami prodavači ne znaju pravo ime ove biljke. Uvijajuće izbojke pseudo-bambusa stvaraju se umjetno, kako raste, stabljika Dracene Sander stavlja se u zakrivljenu cijev, a kad dosegne željenu visinu, pušta se.

U Kini daju se tri izdanka bambusa onima koji žele dobrobit. Financijski uspjeh nosi pet stabljika, sedam stabljika postat će čuvar zdravlja i dugovječnosti, ali 21 stabljika donijet će potpunu obiteljsku dobrobit. Vjeruje se da ako su izdanci bambusa također ukrašeni vrpcama, stavite ih u prekrasnu vazu, to će privući sve vile u susjedstvu u vašu kuću.

Treba napomenuti da Dracaena Sanderian ima niz razlika od pravog bambusa: stabljika se može rezati na reznice i dobiti nove biljke, lišće se može formirati u svakom suženju, na mjestu rezanja će rasti novi izbojci..

Stoga, ako želite uzgajati Dracenu poput bambusa, morat ćete stalno nadgledati njezino deblo i odrezati nove izdanke dok raste kako bi sačuvao izgled poput bambusa, ili će ova biljka rasti raznoliko lišće po cijelom deblu..

O brizi za Dracenu Sandera ili Lucky Bamboo:

Temperatura: Optimalna temperatura za dracenu ljeti je 20-35 ºC, a zimi temperatura ne bi trebala pasti ispod 17ºC. Bambus ne podnosi pad temperature jako dobro, smatra se biljkom koja jako voli toplinu. Ljeti nije uputno Dracenu Sanderian izvoditi na balkon ili pod otvoreno nebo. Dovoljno je samo osigurati pristup svježem zraku u sobu, mirno podnosi propuh.

Rasvjeta: Dracaena Sanderian preferira jarko osvjetljenje, bez izravnog sunčevog svjetla, ali ono zbog čega je pseudo-bambus cijenjen je njegova jedinstvena prilagodljivost. Savršeno se ukorijeni u bilo kojoj prostoriji, čak i uz slabo osvjetljenje, te zadržava svoj divan izgled i boje gdje druge Dracene izgube svjetlinu lišća.

Gnojivo: Nijedan cvjećar ne može sa sigurnošću reći hoće li oploditi Dracenu Sanderian, koja se uzgaja u vodi, mišljenja su različita. Ponekad se to čak i ne preporučuje, ali se primjećuje da se s nedostatkom minerala kvaliteta lišća biljke pogoršava, a iz toga se zaključuje da biljka polako počinje umirati od nedostatka minerala u vodi. Stoga je, da bi se održala atraktivnost, ponekad potrebno dodavati gnojiva u vodu. Dracaena Sanderian treba gnojiti jednom mjesečno, od proljeća do sredine jeseni, ako raste u vašem tlu, ali ako biljka sadrži vodu, tada možete gnojiti rjeđe.

Štetnika. Obično se Dracaena Sanderiana ne razboli, ali u slučaju odstupanja strategije njege biljaka, na primjer, loše kvalitete vode koja se koristi za održavanje ili navodnjavanje ili u neposrednoj blizini drugih oboljelih biljaka, mogu biti pogođeni crvenim paukovim grinjama, grozdama.

Uzgoj Dracena Sandarian ili Lucky Bamboo u tlu, hidrogelu i vodi:

Pseudo-bambus možete uzgajati u vodi, hidroponi i kao normalna biljka u tlu. Biljka raste nevjerojatno koju god metodu uzgoja odabrali.

 • Ako uzgajate u tlu: Uzgojem Dracene Sander u tlu možete dobiti jaču biljku, postići brz rast i lijepe lišće. Tlo za bambus treba biti sastavljeno od jednakih dijelova treseta, lisnatog tla, humusa i pijeska. Kiselost bi trebala biti 5-6 pH. Potrebna nam je dobra drenaža, koja bi trebala biti ¼, 1/3 volumena spremnika. Korijeni biljke razvijaju se vrlo brzo, tako da lonac treba biti visok, a ne ravan. Iako je pseudo-bambus vlažan od vlage, pri zalijevanju ipak trebate osigurati da gornji tlo ima vremena da se osuši 2-3 cm kako bi se spriječila stagnacija vode i truljenje korijena, ali zemljanoj komi se također ne bi trebalo dopustiti da se potpuno osuši. Kvaliteta vode za navodnjavanje važna je za Dracenu, mora biti meka, filtrirana ili destilirana.
 • Ako se uzgaja u vodi: lako podnosi život u načinu rada s vodom. Rastuća voda mora biti filtrirana ili destilirana. Možete koristiti i otopljenu vodu, nakon što bocu 2 dana zamrznete u zamrzivaču. Stabljike biljke treba uroniti u vodu ne više od 1-2 cm. Vodu treba mijenjati jednom tjedno, ako je potrebno, češće, na primjer, ako voda postane kisela.
 • Ako se uzgaja u hidrogelu: Uzgoj Dracaena Sanderian u hidrogelu privlači mnoge cvjećare jer, zahvaljujući širokom rasponu boja hidrogela, možete stvoriti različite lijepe i živopisne kompozicije. U hidrogelu je vrlo lako uzgajati: potrebno je 3-4 sata napuniti potrebnu količinu hidrogeličnih kuglica, nakon tog vremena dobit ćete ogromne svijetle kuglice iz kojih možete napraviti bilo koje kompozicije ili ih jednostavno staviti u bilo koji spremnik koji želite. Bambus u hidrogelu izgleda vrlo impresivno u prozirnim staklenim vazama. Lako se brinuti o materijalu, samo dodajte vodu i redovito je perite. Hidrogel se zamjenjuje svake 2-3 godine. Njega Dracene u hidrogelu inače je slična skrbi za uzgoj u vodi.
 • O uzgoju Dracaena Sander u florariumu i vrtu u boci možete pročitati u zasebnom članku: Stvorite vrt u boci i florarium vlastitim rukama.

Transplantacija: Potrebno je redovito presaditi Dracenu, bez obzira na to kako se uzgaja. Ako bambus raste u vodi, tada presađivanje uključuje čišćenje vaze od naslaga, a ako bambus raste u zemlji, mlade biljke se presađuju svake 2 godine, odrasle svaka 3 godine. Ne zaboravite na dobru odvodnju koja bi trebala biti ¼, 1/3 volumena spremnika. Bolje je ne dirati velike biljke, već mijenjati vrh zemlje samo svake godine. Za presađivanje bambusa koji raste u zemlji, bolje je pričekati do proljeća. Transplantacija se mora obaviti pažljivo, koristeći metodu pretovara, kako bi se izbjeglo oštećenje korijena. U odraslim biljkama koje rastu u kadama, gornji tlo mora se mijenjati godišnje.


Reprodukcija Dracaena Sanderian ili Lucky Bamboo

: Dracaena se uspješno razmnožava dijeljenjem stabljike, reznica i gornjih izdanaka. U svakom slučaju, trebat će vam vosak, s kojim trebate obraditi mjesto rezanja, vosak za obradu ni u kojem slučaju ne smije biti vruć, jer u protivnom možete biljku spaliti, što će dovesti do njene smrti. Za to je prikladan vosak iz obične svijeće, koji se topi u žlici. Dovoljno je umočiti biljku u nju 1-2 sekunde. Depilacija se vrši kako bi se spriječilo istjecanje vlage iz biljke, ulazak štetnih bakterija. Odabir stabljike za reprodukciju metodom dijeljenja mora biti pažljiv, ne smije biti žut, mekan na dodir. Reznice za razmnožavanje trebaju biti duljine do 15 cm, obično vrhovi izdanaka, ali ako je deblo izrezano, onda segmenti stabljike ne bi trebali biti manji od 6 cm i trebali bi imati barem jedan uspavani pupoljak. Odsječeni izbojci moraju imati najmanje 1 čvor, iz kojeg će izrasti korijenje.

Zatvoreni bambus

Zatvoreni bambus, ili dracaena Sandera (Dracaena brauniic), nepretenciozna je zimzelena egzotična biljka čija će se dekorativna vrsta savršeno uklopiti u bilo koji interijer kuće ili ureda. U zatvorenim uvjetima, biljka može dugo rasti, glavna stvar je pravilna njega, u skladu sa svim preporukama i zahtjevima. Dekorativni bambus je vrsta dracene. Može se uzgajati ne samo u tlu, već i u vodi. Raste i kao pojedinačna biljka i u skupnim sastavima. Feng Shui umjetnici smatraju bambus simbolom blagostanja, sreće i dobre sreće.

Ukrasni bambus sastoji se od zelene ili žuto-zelene gole ili lisnate stabljike i svijetlozelenog lišća na vrhu. Njega biljaka nije teška. Mora se uzgajati u uvjetima bliskim njegovom prirodnom okruženju..

Briga za unutarnji bambus kod kuće

Pravila njege malo se razlikuju ovisno o tome uzgaja li se cvijet - u tlu ili vodi, ali neki su od njih prikladni za obje metode uzgoja..

Lokacija i rasvjeta

Bambus preferira difuznu rasvjetu bez izravne sunčeve svjetlosti, što se može stvoriti pomoću svjetlosne prozirne zavjese na prozoru s zapadne ili istočne strane prostorije. Ako uzmete u obzir preporuke učenja feng shuija, tada bi mjesto ukrasnog bambusa trebalo biti u jugoistočnom dijelu prostorije.

S nedostatkom rasvjete, biljka će izgubiti svoj lisnat dio, a razvoj će usporiti. Manjak svjetlosti odmah će utjecati na ukrasne kvalitete unutarnjeg cvijeta.

Temperatura

Idealna temperatura za uzgoj bambusa je od 18 do 25 stupnjeva, ali biljka će u ljetnoj sezoni izdržati oznaku od trideset stupnjeva bez negativnih posljedica.

Vlažnost zraka

Razina vlažnosti zraka za cvijet ne smeta mnogo, ali vlažna njega u obliku trljanja lišća od prašine vrlo je potrebna biljci. Takve se vodene postupke preporučuje redovito provoditi..

Uzgoj bambusa u vodi

Ova metoda uzgoja ukrasnog bambusa je najprikladnija i ne treba puno vremena za njegu. Voda u spremniku mijenja se jednom tjedno. Za nepretencioznu biljku, to je sasvim dovoljno za stvaranje optimalnih uvjeta razvoja. Ova vodena baza promiče brz i skladan rast unutarnjeg bambusa. Čak i u zatvorenom prostoru, egzotični bambus doseže visinu od jedan do dva metra. Uzgojem grupe biljaka u kratkom vremenu možete stvoriti vlastiti tropski vrt.

U nedostatku gnojiva, biljka će izgubiti svoj lisnat dio ili će stabljika požutjeti. Gnojidba je vrlo važan dio održavanja unutarnjeg bambusa. Gornji preljev unosi se izravno u vodu, u vrijeme zamjene svježim. Jedno hranjenje svaka 2-3 mjeseca bit će dovoljno. Preporučuje se korištenje mineralnog gnojiva namijenjenog za biljke ove vrste.

U jednoj posudi za cvijeće može se uzgajati nekoliko stabljika bambusa. Radi praktičnosti i ukrašavanja, sve su biljke povezane zajedno s pletenicama bilo koje kontrastne boje. Kao spremnik možete koristiti ne samo tradicionalne saksije za cvijeće ili posude, već i staklene vaze ili čaše, a kako bambus raste - kante i duboki vrči. S visinom biljke većom od 50-80 centimetara, posude za uzgoj postavljaju se samo na pod u neposrednoj blizini izvora svjetlosti ili prozora.

Voda za zalijevanje i uzgoj ukrasnog bambusa treba biti mekana. Preporučljivo je koristiti vodu koja se taloži nekoliko dana ili otopljenu vodu. Ovu zimzelenu biljku ne treba zalijevati vodom iz slavine ili filtriranom vodom..

Priprema otopljene vode:

 • Napunite plastičnu posudu vodom.
 • Stavite u zamrzivač na 2 dana.
 • Odmrznite i koristite prema uputama.

Uzgoj bambusa u zemlji

Tlo

Ukrasni bambus ili dracaena Sander mnogo bolje raste u tlu nego u vodi. Biljke ne vole stalnu prisutnost dijela korijena u vlažnom okruženju, a voda se zadržava u tlu nakratko. Bilo koja mješavina tla pogodna je za uzgoj. Možete kupiti najobičniji dizajniran za većinu cvijeća u zatvorenom. Ova metoda uzgoja donekle pojednostavljuje njegu same biljke. Tlo je poput vode, nema potrebe mijenjati se svaki tjedan.

Zalijevanje

Značajna razlika u skrbi je redovito i pravovremeno zalijevanje. Tlo u spremniku s biljkom uvijek treba biti blago vlažno, ne smije se dopustiti da se osuši. Ako je Dracaena Sander prenesena iz vode u tlo, tada je vrlo važno stalno je zalijevati i pažljivo pratiti opće stanje i razvoj sve dok bambus konačno ne ukorijeni novo mjesto.

Zalijevanje u jesensko-zimskom razdoblju treba značajno smanjiti. Važno je izbjeći stagnaciju vode u tlu. To može dovesti do stvaranja plijesni, što je jedan od glavnih neprijatelja ukrasnog bambusa. Kako biste spriječili ovu bolest, preporučuje se da prilikom sadnje ne zaboravite na sloj drenaže i odvodne rupe u loncu za cvijeće..

Vrhunski preljev i gnojiva

Bambus uzgojen u zemlji također treba pravovremenu gnojidbu u obliku gnojiva za razne vrste dracena. Uvode se u intervalima od 2-3 mjeseca zajedno s vodom za navodnjavanje.

Načini uzgoja za bambus u zatvorenom

Unutarnji bambus može se razmnožavati na nekoliko različitih načina: sjemenom (u rijetkim slučajevima), reznicama, potomcima i gornjim izdancima. Razmnožavanje potomstvom i vrhovima morat će potrošiti puno vremena i truda. Takve metode smatraju se teškim. Uzgoj bambusa sjemenskom metodom još je teži, a u zatvorenim uvjetima gotovo nerealan. Sjetva sjemena, pojava sadnica i dugotrajna briga za njih je naporan i dug proces. Stoga najčešće uzgajivači cvijeća koriste jednu metodu - reznice. Smatra se najpristupačnijim i prikladnim za ovaj egzotični primjerak..

Razmnožavanje unutarnjeg bambusa reznicama

Preporučuje se razmnožavanje zatvorenog bambusa reznicama u proljeće. Mladi izbojci koriste se kao sadni materijal, koji se upravo u ovom trenutku pojavljuje na zreloj biljci. Moraju se pažljivo odvojiti ili izrezati od glavne stabljike i posaditi u zemlju za korijenje..

Tlo za klijanje korijenskog dijela je isto kao za odraslu biljku. Bambus je brzorastuća biljka. Ova se kvaliteta proširuje ne samo na stabljiku, već i na korijenski sustav. Stoga spremnik za rezanje treba odabrati prostran i srednje visine. Čak i s malim reznicama, lonac vrlo brzo postaje bambusovim dimenzijama..

Postupak razmnožavanja možete pojednostaviti kombiniranjem s sljedećom transplantacijom sobne biljke, koju iskusni cvjećari preporučuju obaviti jednom godišnje ili svake dvije godine. Proljeće je također dobro vrijeme za presađivanje, kao i za razmnožavanje reznicama. Vrlo je važno obratiti veliku pažnju na tek presađenu biljku i mlade reznice, kako bi se izbjegle razne poteškoće i problemi s njihovim rastom i razvojem na novom mjestu i u novom statusu.

Glavna briga je redovito zalijevanje i labavljenje tla. Zalijevanje se obavlja svakodnevno i samo ustaljenom vodom za navodnjavanje s temperaturom ne manjom od 22-25 stupnjeva Celzija. Obvezni vodeni postupak je i vlažno brisanje lisnatog dijela biljke iz prašine.

Labavljenje tla također je vrlo važno za razvoj unutarnjeg cvijeta. Mlade reznice, točnije njihov korijenski dio, moći će primati potrebnu količinu svježeg zraka, što će pridonijeti boljem stvaranju i korijenju korijena u novim uvjetima.

Dekorativni bambus ili dracaena Sander mogu uspjeti i uspjeti u raznim uvjetima. Ova nepretenciozna sobna biljka ne razlikuje se u svojim vanjskim kvalitetama, ovisno o mjestu uzgoja. Razvija se podjednako povoljno u vodi i tlu. Kad se pravilno brine, bambus može pretvoriti običan dom ili radni prostor u ugodan tropski odmor. Brz rast ovog egzotičnog predstavnika u stanju je stvoriti kućni komfor i ugodnu atmosferu u kratkom vremenu..

Reprodukcija obrezivanja od bambusa u zatvorenom domu

Unutarnji bambus nema nikakve veze s onim koji raste u divljini. Njihove razlike vidljive su golim okom. Divlji bambus smatra se travom, ali unatoč tome može doseći visinu i do 40 metara. Kod kuće se uzgaja minijaturna biljka koja pripada rodu Dracaena i zove se Dracaena Sandera ili zmajevo stablo..

Sadržaj

Opće informacije

Bambus je biljka s golim stabljikom, koja na vrhu ima samo nekoliko grana s lišćem. Trup bambusa može biti ravan ili savijen u obliku spirale. Najčešće, domaća sorta bambusa ima zelenu nijansu, ali postoje i vrste sa zlatnim lišćem i stabljikama.

Kinezi vjeruju da bambus donosi sreću i materijalno blagostanje. Ako se pridržavate Feng Shui filozofije, onda se ova biljka mora pojaviti u vašem domu, jer ne samo da će donijeti prosperitet, već će i raznovrsiti vašu cvjetnu kolekciju egzotikom i ljepotom..

Vrste i sorte bambusa

Sobni bambus je minijaturna biljka s glatkim ili spiralno golim deblom s mladicama i listovima na vrhu. Listovi bambusa su tvrdi i sjajni. Imaju izduženi lanceolatni oblik i svijetlozelene nijanse. Kod kuće, biljka rijetko cvjeta, ali ako se to dogodi, izbaci dugačku strelicu s bijelim, ugodno mirišućim cvatovima. Peduncles se pojavljuju sredinom ljeta.

Lucky bambus je zimzelena polu-grm trajnica s golim deblom, na vrhu koje rastu lisnati izdanci. Ploče lišća su tvrde i guste, s bogatim zelenim tonom. Biljka cvjeta vrlo rijetko. Vrijeme cvatnje je sredinom ljeta..

Obični bambus - bambus ove vrste raste do 20 metara u divljini. Gusta, s čvorovim suženjima, stabljika ima svijetlo žutu nijansu sa zelenim prugama i bogatim zelenim sjajnim, elastičnim listovima. Biljka ove sorte rijetko cvjeta. Nema sjemenki. Razmnožava se podjelom grma.

Bambus množina - prirodno stanište biljaka u Nepalu i Himalaji. Bambus ove vrste raste u obliku grmlja, koji se sastoji od zasebnih debla biljaka. Ova sorta može narasti do 40 metara u duljinu i ima debelu, fleksibilnu i blago stabljiku stabljiku. Ploče lišća su tvrde, sjajne, tamnozelene boje. U prirodi biljka cvjeta izuzetno rijetko i često nakon toga umire..

Bambus nabubren

Ova vrsta sobne biljke može narasti do 300 centimetara u duljinu. Ima debele, kvrgave stabljike tamnozelene nijanse s tankim grančicama i bujnim, zelenim, sjajnim lišćem. Bambus ne cvjeta u zatvorenom prostoru, ali ima izvrsna dekorativna svojstva.

Oldhamii bambus - ova sorta poznata je kao divovski bambus. Ova biljka je vrlo popularna u SAD-u. Stabljike bambusa su tamnozelene boje, s laganim čvorištima. Oni su otporni i mogu doseći visine do 40 metara. Bambusove grane su kratke s bujnim, zelenim, sjajnim listovima ploča. Biljka cvjeta izuzetno rijetko, jer cvjetanje uvelike iscrpljuje i dovodi do smrti.

Bambus Blumeana prirodno je stanište ove biljke u tropskoj Aziji i na Filipinima. Ova vrsta bambusa može se usporediti s trnjem. Može rasti i kao grm i kao pojedinačni pojedinci. Stabljike bambusa su tanke, sivo-zelene boje. Imaju grane s tamnozelenim lišćem i malim trnjem. Trnovit bambus ne cvjeta i ne donosi plod.

Tulda bambus - porijeklom iz Indokine, Tibeta i Iraka. Njegova stabljika koristi se za izradu papira. Mlada debla od bambusa imaju svijetlozelenu nijansu, ali nakon nekoliko godina postaju svijetlosiva i kvrgava. Trup je prekriven rijetkim tankim granama sa zelenim lišćem koje se zadebljavaju bliže vrhu debla. U rijetkim prilikama bambus izbacuje cvjetnu strelicu koja je prekrivena bijelim, ugodno mirišućim pupoljcima. Međutim, najčešće, cvjetanje dovodi do iscrpljivanja biljke i moguće smrti..

Longispiculata bambus je biljka porijeklom iz Bangladeša i Australije. Bambus doseže visinu od 8 do 15 metara. Deblo zimzelene biljke je gotovo golo, duguljasto, bogato zelene boje. Veliki broj izdanaka formira se bliže vrhu. Prekriveni su tvrdim, oštrim, zelenim lisnatim pločama. Cvjetaju samo odrasle biljke, nakon čega često umiru.

Njega soba od bambusa kod kuće

Kod kuće nije teško uzgajati bambus, glavno je slijediti brojna pravila i tada ćete moći uzgajati zdravu i lijepu biljku koja će postati pravi biser vaše cvjetne kolekcije..

Dracaena Sander može se uzgajati i u tlu i u vodi. Za bambus su prikladne široke, blago spljoštene posude, slične zdjelama. Biljku treba pravilno oploditi, zalijevati i ukloniti žute listove ploča, ako se ta pravila ne poštuju, može umrijeti.

Bambus je vrlo svjetloljubiva kultura. Svjetlost utječe ne samo na njen rast i razvoj, već i na boju lišća i visinu stabljika. Unatoč činjenici da dracena voli svjetlost, treba je zaštititi od izravne sunčeve svjetlosti kako bi se izbjegle opekline.

Međutim, nedostatak svjetlosti također negativno utječe na biljku, ona postaje prigušena i usporava rast. Bambus, lišen sunčeve energije, počinje posezati za suncem, stabljike su mu krive, neprivlačne, a lišće postaje izblijedjelo i požutelo.

Dracaena Sander zahtijeva umjereni temperaturni režim. Biljka ne voli nacrte. Za svoj normalan rast temperatura bi se trebala kretati od 18 do 30 stupnjeva. Očitavanje temperature ne smije odstupiti od norme, u protivnom se bambus može razboljeti.

Vlaga kao i temperatura trebaju biti umjerene. U vrućoj sezoni to bi trebalo biti 50%, a u hladnoj 35%. Da bi se osigurali ugodni uvjeti, pored dracene treba staviti ovlaživač, a lisne ploče prskati raspršivačem. Ako biljci nedostaje vlage, njezini će se debli početi puknuti i dracena će se osušiti.

Dracaena je predstavnik porodice Agave. Uzgaja se kada njegujete kod kuće bez ikakvih problema, ako slijedite pravila poljoprivredne tehnologije. Sve potrebne preporuke možete pronaći u ovom članku..

Uzgoj bambusa u vodi ili tlu

Kao što je gore spomenuto, biljku možete uzgajati i u vodi i u tlu..

Kada uzgajate dracenu u tlu, trebali biste obratiti pozornost na lonac za sadnju, jer će veličina i visina bambusa ovisiti o tome koliko slobodno korijenski sustav raste u spremniku..

Budući da se biljka obično sadi u malim loncima, stabljike bambusa ne rastu visoko, a ispadaju i tanke i manje čvorične od visokog bambusa. Da bi se postigla umanjenost, dracena bi se trebala presaditi svake tri godine, potpuno promijenivši tlo.

Tlo za biljku mora biti prozračno i uz dobru drenažu. Zalijevanje dracene u tlu treba biti umjereno, ali ne vrijedi previše navlažiti, jer će to dovesti do truljenja korijenskog sustava i smrti biljke.

Možete uzgajati i bambus u vodi ili hidrogelu. Ali u ovom se slučaju ne smije saditi u obični lonac, već u nešto poput velike epruvete ili staklene vaze. Da biste biljku posadili u vodi, korijenje treba isprati i pregledati ima li oštećenja. Zatim se biljka mora premjestiti u staklenu posudu i pažljivo napuniti prethodno kuhanim šljunkom.

Nadalje, staklena ili destilirana voda treba sipati u lonac. Trebat će ga mijenjati svaka dva tjedna, ako se pojavi neugodan miris, onda češće. Gnojiti bambusom jednom mjesečno.

Kada koristite hidrogel, biljka se mora staviti u spremnik za njezin daljnji rast, sipati hidrogel u njega i napuniti ga destiliranom vodom. Najbolje je odabrati gel s malim granulama, jer neće dopustiti da se korijenski sistem ogolio i neće se isušiti.

Njega hidrogena Dracaena je jednostavna. Dovoljno je dodavati stajaću vodu u spremnik jednom svakih nekoliko tjedana i hraniti biljku svakih šest mjeseci.

Zalijevanje bambusom

Dracaena treba redovito zalijevanje, ali ovisit će o tome gdje biljka uzgaja. Ako raste u vodi, tada tekućina mora nužno pokriti korijenje. Vodu u posudi od bambusa svaki tjedan treba mijenjati u destiliranu vodu..

Zalijevanje bambusa u zemlji potrebno je jednom u tri dana, a prskanje također treba obaviti u istom vremenskom intervalu. Čak i ako je gornji sloj zemlje suh, ne vrijedi povećavati zalijevanje, potrebno je pridržavati se navedenog intervala kako ne bi došlo do truljenja korijenskog sustava.

Tlo za bambus

Dracaena Sander puno će bolje rasti u tlu nego u vodi. Ova značajka je zbog činjenice da se bambus ne voli baš kad je korijenski sustav dulje vrijeme u tekućini, a voda se kratko zadržava u zemlji..

Za uzgoj bambusa možete odabrati bilo koju smjesu tla, glavna stvar je da bude labava i da dobro propušta vodu i zrak. U prodavaonici cvijeća možete tražiti od prodavatelja da odabere pogodno tlo ili ga napravi od ispranog pijeska i 1/3 tresetne mahovine.

Općenito, učinit će se svako dobro drenirajuće tlo s kiselošću od 5,5 do 6,5 pH. Nakon sadnje biljke, tlo treba lagano pritisnuti kako bi se uklonili zrak i voda.

Transplantacija bambusa

Transplantacija bi se trebala provoditi u proljeće svake godine. Ako uzgajivač uzgaja velike sorte biljaka, tada ih treba presađivati ​​svake tri godine. Vrlo je važno odabrati pravi lonac za transplantaciju. Korijenski sustav ne smije doći u dodir sa njegovim zidovima, treba postojati udaljenost od 5 do 7 centimetara između njih. Tijekom presađivanja ne treba mijenjati samo spremnik, već i mješavinu tla zbog činjenice da kroz godinu dana izgubi hranjiva svojstva..

Kad Dracaena napuni četiri godine, učestalost transplantacije treba smanjiti na 1 put u tri godine. Bager za bambus trebao bi se sastojati od ilovače i humusa, od mahovine i ispranog pijeska. Također, vrlo važan parametar tijekom transplantacije je drenaža, treba ga postaviti na dno lonca slojem od 3 centimetra.

Nakon presađivanja biljka se aklimatizira tijekom jednog i pol mjeseca, nakon čega se počinje razvijati kao i obično..

Gnojivo za bambus

Dracaena brusilica treba hraniti i mineralnim i organskim gnojivima. Najbolje je kupiti gornji preljev u cvjećarnici, namijenjen draceni, idealan je za bambus, jer će biti zasićen tvarima koje su mu potrebne.

U jesen i zimi primjenu gornjeg oblačenja treba smanjiti na 1 put. U toploj sezoni bambus treba hraniti jednom mjesečno..

Cvjetajući bambus

Biljka cvjeta jednom u životu. Budući da taj postupak uzima gotovo sve snage dracene, najčešće umire nakon toga. Međutim, treba napomenuti da unutarnji bambus cvjeta izuzetno rijetko. Ako se to dogodi, tada uzgajivač primjećuje strelicu na kojoj se s vremenom pojavljuju bijeli cvatovi vrlo ugodne arome..

Promatranja su pokazala da se cvatnja najčešće javlja ljeti. Ako bambus još uvijek cvjeta, ali uzgajivač ne želi da biljka umre, cvjetnu strelicu treba pažljivo ukloniti, a mjesto rezanja tretirati ugljenom..

Obrezivanje bambusa

Bambus dobro podnosi obrezivanje, pa ga uzgajivač može oblikovati kako želi. Međutim, obrezivanje i oblikovanje treba obaviti samo kada je biljka ukorijenjena i potpuno zdrava..

Postupak je sljedeći:

 • Prvo se uklanjaju suhe i višak stabljika koji se nalaze u razini tla.
 • Stabljike se zatim fiksiraju na određenoj visini i režu iznad točke bifurkacije. To se mora učiniti kako bi stabljika prestala rasti..
 • Na kraju, da biste dobili biljku ukrasni izgled, trebate ukloniti suvišne izbojke.

Ako uzgajivač želi da biljka raste okomito, treba redovito tanjšati grane. Dracaena Sander može biti i ravna i ima spiralno oblikovano deblo, ovdje će sve ovisiti o vrsti bambusa.

Njega zimskog bambusa

S početkom zime, bambus ulazi u uspavano razdoblje, što znači da se briga o biljci malo mijenja. To se odnosi na zalijevanje, treba ga provoditi svakih pet dana, kombinirajući primjenu vlage s prskanjem.

Temperatura zimi ne bi trebala pasti ispod +18, a vlaga ne smije pasti ispod 35%. Organizirajte i dodatnu rasvjetu za zmaja kupnjom fito-lampe za njega. Na kraju zimskog razdoblja briga o bambusu vraća se u svoj uobičajeni tijek..

Bambus od sjemenki kod kuće

Dracaena Sander razmnožava se sjemenom, reznicama i apikalnim izdancima. Izuzetno je teško razmnožavati bambus uz pomoć apikalnih izdanaka, pogotovo ako uzgajivač u tome nema iskustva. Isto se odnosi na metodu sjemena.

Uzgajati je biljku iz sjemena na otvorenom polju, gotovo je nemoguće razmnožavati kultivirane sorte u zatvorenim uvjetima. Šanse za klijanje su izuzetno male. Osim toga, sjetva sjemena, pojava klica i njihova briga težak je i dugotrajan proces. Stoga uzgajivači cvijeća radije koriste razmnožavanje bambusa pomoću reznica. Ova metoda je najlakša i najpovoljnija.

Razmnožavanje bambusa reznicama kod kuće

Dracaena bi se trebala razmnožavati reznicama u proljeće. Za sadnju je potrebno koristiti mlade grane koje se pojavljuju na biljci koja je dostigla zrelost. Sadni materijal treba odvojiti od stabljike i posaditi u zemlju, tako da uzme korijen.

Mješavina tla za korijenje treba biti ista kao i za sadnju biljke. Budući da bambus raste vrlo brzo, korijeni će se pojaviti u roku od mjesec dana. Lonac za reznice trebao bi biti prostran i srednje visine, jer će se nakon nekog vremena potpuno napuniti korijenjem sadnog materijala..

Da bi se razmnožavanje olakšalo, često se kombinira s transplantacijom bambusa kod odraslih, što se obavlja jednom godišnje. Sezona vegetacije nije samo povoljno vrijeme za presađivanje, već i reznice. Također, ne zaboravite da ih nakon presađivanja reznica u zemlju treba pažljivo paziti kako ne bi došlo do problema s rastom i razvojem mladih biljaka u budućnosti..

Bolesti i štetočine

Bambus se može razboljeti samo ako se nije pravilno njegovao. Ako su se na lisnim pločicama biljke počele pojavljivati ​​tamne mrlje, tada je najvjerojatnije, dracena počela razvijati bolest gljivične etiologije, koja je bila uzrokovana vodenim zamrzavanjem tla. Da biste se nosili s njom, biljku morate tretirati posebnim fungicidom, smanjiti zalijevanje i češće provjetravati sobu..

S sporim razvojem biljke i žutošću stabljike ili lišća, može se pretpostaviti nedostatak hranjivih sastojaka. U ovom slučaju, bambusu se može pomoći pravilnim i doziranim hranjenjem posebnim gnojivom, koje se može kupiti u cvjećarnici..

Ako je uzgajivač primijetio da se lisne ploče dracene počele raspadati, potamniti i postaju mekane, to znači da se biljka drži na pogrešnoj temperaturi. Normalna temperatura za rast i razvoj je 18-30 stupnjeva..

Također, biljci mogu prijetiti štetočine zastupljene uši i paukovim grinjama. Ako je uzgajivač primijetio paučine ili ljepljivost ploča lišća, trebao bi pažljivo pregledati zmajevo drvo na prisutnost ovih insekata. Ako se pronađu, potrebno je ukloniti oštećene lišće i prskati biljku insekticidom Aktara prema uputama na pakiranju.

Pravilna briga od bambusa u potpunosti će ukloniti pojavu štetnika i bolesti navedenih gore..

Zašto se unutarnji bambus požuti

Dracaena Sander je zimzelena vrsta koja periodično gubi lišće. U početku se lisne ploče požute, a zatim otpadaju, a to je apsolutno normalno. Većina lišća pada u proljeće. Međutim, prirodne osobine biljke ne vode uvijek do pada listova..

Žutilo bambusovog lišća može biti rezultat:

 • Nedostatak hranjivih sastojaka u tlu ili vodi;
 • Prekomjerna gnojidba;
 • Nedostatak vlage i svjetla;
 • Nedostatak odvodnje;
 • Neispravni temperaturni uvjeti;
 • Niska vlaga zraka;
 • nacrti;
 • Navodnjavanje neostalom vodom.

Ako nije bilo kršenja u njezi biljke, tada je žutnja priprema bambusa za odbacivanje starog lišća koje će uskoro biti zamijenjeno novim.

Bambus u kući znakova i praznovjerja

Bambus je u Kini visoko cijenjen zbog niza svojih čarobnih svojstava. Prema filozofiji Feng Shuija, biljka donosi kući sreću, financijsko blagostanje i zdravlje..

Da bi sandera dracaena djelovala, trebala bi je biti smještena u jugoistočnom dijelu stana. Međutim, ako ima malo svjetla, tada je potrebno dodatno osvijetliti bambus fitolampom, jer u protivnom može jednostavno umrijeti. Ako cvjećar želi uvući ljubav u svoj život, trebao bi staviti bambus u spavaću sobu, ako želi samouvjereno koračati ljestvicom karijere, dracaenu treba smjestiti u ured.

Broj stabljika bambusa utječe i na njegov utjecaj na određeno područje ljudskog života. Biljka s tri stabljike donosi sreću u svim nastojanjima. Bambus s 5 stabljika može poboljšati vašu privatnost, a dracena sa 7 stabljika učinit će vlasnika zdravim i uspješnim. Ako uzgajivač želi poboljšati sve aspekte života, trebao bi započeti dracaenu s 21 stabljikom..

Da bi se poboljšala čarobna svojstva bambusa, mora ga dopuniti troglava žaba s novčićem u ustima ili posebnom kineskom vazom koja prikazuje svete životinje Zemlje izlazećeg sunca. Žabu treba smjestiti u neposrednoj blizini biljke, ali samo ne visoko, inače će „raditi“ u suprotnom smjeru, donoseći neuspjeh i siromaštvo.

Zaključak

Nije teško uzgajati bambus, glavna stvar je stvoriti pravu mikroklimu za to i pružiti odgovarajuću njegu. Tada dracena ne samo da će privući sreću u kuću svog vlasnika, već će postati i element neobičnog živog dekora koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim..

Članak mi se svidio! Ocijenite ga u ocjeni.

Pitanja o uzgoju! Pišite u komentarima.

Kako se brinuti za bambus kod kuće

Sobno cvijeće sastavni je dio gotovo svakog interijera kuće. Takav predstavnik flore kao ukrasni bambus nije iznimka..

Bambus je izbirljiva biljka i ne zahtijeva mukotrpnu njegu. Dovoljno je slijediti jednostavna pravila za njegov normalan rast kod kuće.

Lokacija i rasvjeta

Daljnja skrb ovisi o odabranom mjestu. Uzimajući u obzir osobitosti unutrašnjosti, kako pravilno postaviti jednu ili drugu ukrasnu biljku, reći će vaš ukus. Bambus je najbolje postaviti na prozorsku dasku koja je osvijetljena s juga, jugoistoka ili jugozapada.

Unutarnji bambus ima još jedno ime - Dracaena Sander. Kod kuće može cvjetati, ali to se događa izuzetno rijetko. Mnogi vjeruju da biljka donosi prosperitet, sreću i sreću u dom svog vlasnika. Slične prosudbe određuju njegov položaj u kući, prema feng shui.

Predlaže se da je najbolje mjesto za cvijet u jugoistočnom dijelu prostorije. Istodobno, ne zaboravite da biljka treba svjetlost, inače će se lišće bambusa loše razvijati, što će utjecati na dekorativni učinak.

Temperatura

Optimalnim temperaturnim režimom za uzgoj može se smatrati raspon od + 18... + 25 ° C. Zatvoreni bambus lako podnosi vruće dane i temperature do + 30 ° C.

Vlažnost zraka

Dekorativni bambus također je nezahtjevan u pogledu vlage. Glavna stvar je češće brisati prašinu na njenim listovima..

Sadnja i uzgoj u vodi

Način njege odabire se ovisno o okolišu u kojem se održava ova višegodišnja biljka. Uzgoj bambusa u vodi uključuje redovitu izmjenu. Optimalni uvjeti za biljku osigurani su prilikom mijenjanja vode u spremniku jednom tjedno. Ako su korijeni u vlažnom okruženju, tada se kultura razvija brzo i skladno..

Voda koju je upravo izlila iz slavine neće mu uspjeti. Tekućina bi trebala biti meka. U tu je svrhu dobra uporaba rastopljenog snijega ili leda..

Ako uzimate vodu iz slavine, prije sadnje trebate napuniti plastičnu bocu i staviti je u zamrzivač na 2 dana.

Nakon otapanja sadržaja i zagrijavanja na sobnu temperaturu, tamo spustite klice bambusa. Voda ne bi trebala stagnirati, inače će biljka početi trulež.

Ako se ukrasni bambus nalazi u staklenoj vazi, možete posipati školjke ili šljunak po dnu, prethodno prelivši kipuću vodu preko njih kako bi uništili moguće štetne mikroorganizme. Dobro je dodati ugljen u vodu kako bi se spriječio rast bakterija..

Hranjenje biljaka provodi se posebnim sastavom jednom u 2-3 mjeseca. Otopite mineralna gnojiva u vodi kad ih zamijenite slatkom vodom. Ako se bambus ne nahrani, tada lišće može požutjeti i čak otpasti..

Sadnja i rast u tlu

Posude od bambusa trebaju biti prostrane jer biljka brzo raste uz dobru brigu. Bambus se razmnožava na nekoliko načina: reznicama, sadnjom sjemena ili dijeljenjem rizoma. Uzgoj iz sjemena ne daje uvijek pozitivan rezultat, pa je najbolje koristiti reznice.

Tlo

Za sadnju je prikladno sljedeće tlo:

 • 1 dio humusa;
 • 1 dio treseta;
 • 2 dijela glinene trave.

Možete kupiti supstrat za ukrasne biljke u specijaliziranoj trgovini ili uzeti 1 dio srednjezrnog pijeska, dodajući 3 dijela vrtnog tla. Bambus voli dobru drenažu, koja bi se trebala napuniti s oko 25% ukupnog volumena, koristeći ekspandiranu glinu, glinene komade ili slomljenu ciglu. Prilikom sadnje u zemlju dijeljenjem rizoma važno je postupiti pažljivo kako ne biste oštetili korijenski sustav.

Zalijevanje

U tlu se biljka osjeća bolje, brže se razvija i lakše se njeguje. Kada se uzgaja u tlu, vlaga u njemu ne stagnira, što ima blagotvoran učinak na biljku. Zatvoreni bambus voli vlagu, ali zalijevanje ne smije biti prečesto..

Glavna stvar je da se tlo ne osuši. Prekomjerna vlaga može dovesti do rasta plijesni, što može oštetiti biljku..

Ne uzimajte previše tvrdu vodu za navodnjavanje. Tijekom hladnih razdoblja i zimi, količina vlage treba biti umjerena. Kako bi se spriječila stagnacija u loncu, napravljene su rupe za ispuštanje suvišne vode, a na dnu se postavlja sloj drenaže.

Uz dugu odsutnost vlasnika u kući, uređuje se automatsko zalijevanje. Za to se koristi plastična boca, u njenom poklopcu izrađuju se rupe kroz koje će teći voda.

Vrhunski preljev i gnojiva

Biljka treba redovitu prehranu. Bambus dobro reagira na minerale. Prioritet je uporaba elemenata u tragovima kao što su fosfor i dušik. Najbolje je kupiti sastav namijenjen draceni u specijaliziranoj trgovini..

Što se tiče učestalosti gnojidbe, tada se s aktivnom fazom rasta biljka oplođuje 1 put u 20 dana. U jesensko-zimskom periodu - jednom svaka 2-3 mjeseca. Žutilo lišća signal je nedostatka hranjivih sastojaka..

Reprodukcija unutarnjeg bambusa

Razmnožavanje dijeljenjem rizoma događa se na sljedeći način. Drenaža se postavlja u spremnik, zatim se ulije malo zemlje i posadi biljka, nakon čega se ostaci smjese ravnomjerno raspoređuju oko bambusa, navlaže i zbijaju. Kultura nakon transplantacije posebno treba vlagu, pa prvo zalijevanje treba biti pravovremeno.

strugotine

Za ovu metodu razmnožavanja uzimaju se izdanci stabljike s "uspavanim" pupoljcima ili apikalnim reznicama, koje treba ukorijeniti u vlažnom tlu ili vodi. Nakon toga sadnica se prenosi u tlo..

Poželjno je provesti reznice u proljeće, kada se na stabljici pojave mladi izdanci, koji kasnije postaju sadni materijal. Uzima se tlo slično gore.

Potreban je veliki kapacitet jer će rast stabljika posađenih u zemlju, i u gornjem i u korijenu, biti aktivan, unatoč malom izdanku. Pažljivo vodite računa o novo zasađenim izdancima, zalijevajte biljku, labaveći zemlju kako biste povećali pristup zraku i obrisali lišće od prašine.

sjemenke

Klijavost sjemena kod kuće je mala i na ovaj način nije lako uzgajati bambus u zatvorenom. Sadni materijal sije se za klijanje u proljeće, izbojci se pojavljuju za otprilike mjesec dana. Sjeme se prethodno namoči 8-12 sati. U ovo se vrijeme unutar svakog od njih probudi zametak..

Za tlo se uzima 1 dio pepela i 1 dio drvne sječke za 8 dijelova podloge tla. Smjesa za sadnju ne smije sadržavati ostatke i kamenje. Sjeme se sadi jedno po jedno do dubine od 3-4 mm. Bušotine se prskaju bez pucanja kako bi se osigurao pristup kisiku. Spremnik treba biti na zasjenjenom mjestu, usjevi se zalijevaju svakodnevno dok se ne pojave izdanci.

Kako uviti stabljike. Korak po korak

Mlada biljka ima elastične stabljike koje vam omogućuju da dajete zanimljiv oblik prtljažniku. Ali taj postupak nije brz, zahtijeva oprez i strpljenje. Reći ćemo vam kako sami uviti listove kako biste dobili biljku željeni oblik:

 1. Fiksacija s objektom. Da biste to učinili, u loncu je fiksiran vodič, na primjer, cilindar ili štap, oko kojeg su omotane stabljike. Da biste fiksirali klice, pričvršćen je žicom. Nakon lignifikacije stabljike struktura se rastavlja. Ako trebate oblikovati vijenac, tada su listovi na dnu odrezani, a zelenilo ostaje samo na vrhu.
 2. Korištenjem cilindrične prozirne cijevi neobičnog oblika, gdje se postavlja stabljika bambusa. Kao rezultat toga, njegov se rast prisiljen nastaviti u zadanim parametrima. Cilindrična cijev može biti neprozirna.
 3. Bilo koja biljka privlači se suncu. Ovaj zakon prirode može se koristiti stavljanjem bambusa u okvir koji ga sa tri strane skriva od svjetla. Četvrtu stranu ostavljamo otvorenu i stabljika će se tamo protezati. Kako raste, preostala vrata kutije se otvaraju.
 4. Ako je mlada biljka krošnja, može se izravnati, ali za to je potrebno još više rada i vremena. U tu svrhu se koriste stezaljke i nosači. Od stabljika se stvaraju zanimljive kompozicije, a čak su i "pletenice" pletenice.

Kako presaditi

Rast korijenskog sustava u bambusu je brz, tako da se sadnja biljke mora obaviti godišnje. To je najbolje učiniti u proljeće. Za naknadne transplantacije trebate uzeti još veći lonac. Spremnik treba biti umjereno širok i dubok, tako da je udaljenost od ruba lonca do stabljike najmanje 5 cm.

Kada dijelite grm, vodite računa da je korijenski sustav dovoljno razvijen. Pokušajte ne oštetiti rizome.

Smjesa tla koja se koristi za presađivanje uključuje:

 • 1 dio humusa;
 • 1 dio treseta;
 • 2 dijela glinene trave.

Ne zaboravite staviti drenažu na dno. Novo presađena biljka treba pravilno održavanje, kombinirajući dobro zalijevanje i hranjenje.

Pomlađivanje biljaka

Bambus brzo raste i lišće treba obrezati kako bi spriječili da biljka poprimi oblik i zanemaren izgled. Stari listovi se mogu u potpunosti odrezati. Mjesta posjekotina obrađuju se ugljenom prahom. Obrezivanje usjeva kako bi se uklonili izumrli, mrtvi, bolesni listovi, kao i da se biljka odmori.

Pomlađivanje bambusa zahtijeva naknadnu njegu, uključujući obilno zalijevanje, dobro osvjetljenje, prilično vlažan zrak i visoke temperature. Obrezivanje može potaknuti kulturu, ubrzati njen rast.

Zašto požuti

Ukrasni bambus može zaraziti razne bolesti zbog nepravilne njege ili neprikladnih uvjeta za rast i razvoj. Ako lišće i deblo požute, tada bi jedan od razloga mogao biti sljedeći:

 • klorirana ili tvrda voda koja se koristi za navodnjavanje;
 • nedostatak hranjivih sastojaka;
 • nedostatak drenaže ili teško tlo.

Žučene i osušene vrhove lišća treba obrezati što je prije moguće tretiranjem drvenim ugljenom nakon sušenja i ostaviti prašak 2 sata. Rez je zatim prekriven mekanim voskom..

Bolesti i problemi rasta

Mnoge bolesti zaobilaze zatvoreni bambus, ali ponekad i dalje utječu na biljku. Male tamne mrlje na lišću ukazuju na oštećenje gljivica. Za borbu protiv bolesti, deblo i lišće tretiraju se fungicidima, a soba se ventilira. S sporim rastom povećajte dozu organskih ili složenih preljeva.

Top