Kategorija

1 Ljubičice
Penjanje na sobne biljke (80 fotografija): vrste i njega
2 Ruže
Brzo rastuće penjačke biljke za ogradu - višegodišnje i godišnje
3 Grmlje
Jedinstveni cyperus: kako rasti kod kuće
4 Bonsai
Hibiskus (kineska ruža): opis i njega, sadnja, razmnožavanje, recenzije i fotografije

Image
Glavni // Ljubičice

Kada i kako hraniti grožđe?


Grožđe se smatra nepretencioznom biljkom, međutim za pravilan rast i dobru žetvu potrebno je hraniti sadnice grožđa u prvim fazama njegova rasta, kako bi u budućnosti bobice bile sočne i ukusne.

gnojiva

Da biste pravilno nahranili grožđe, morate znati koje elemente biljci najviše treba. Koja gnojiva treba primijeniti u korijenu, a koja treba koristiti za prskanje lišća.

Dušična gnojiva za grožđe

Dušik pomaže listovima i izdancima brzo rasti i bez problema. Većina gnojiva koja sadrže dušik primjenjuju se u proljeće, kad sezona vegetacije tek počinje. Treba napomenuti da je u kolovozu i jeseni nemoguće unositi tvari koje sadrže dušik. To može ometati sazrijevanje drva biljke..

Najpopularnija gnojiva na bazi dušika su:

 • Urea. Sastoji se od 46% čistog dušika. Karbamid se koristi i kao oblog i za oblaganje korijena grožđa. Zbog velike količine dušika u sastavu, može se primijeniti samo nekoliko godina nakon sadnje. Kako ne biste naštetili biljci, morate razrijediti do pedeset grama gnojiva po litri vode i dodati je u tlo.
 • Amonijev nitrat. Najbolje je koristiti tijekom cvatnje. Gnojenje grožđa tijekom prelijevanja bobica se ne preporučuje. To može utjecati na kvalitetu bobica. Amonijev nitrat najbolje je posipati po blago vlažnom tlu oko grma..

Potash gnojiva za grožđe

Kalij je još jedan važan element u tragovima, koji je neophodan za cjeloviti razvoj biljke. Ubrzava rast i zrenje bobica biljke. Hranjive tvari koje se sastoje od kalija sjajne su za hranjenje grožđa u jesen, jer takva gnojiva biljku dobro pripremaju za hladno vrijeme..

Grožđe je jedna od kultura koja troši najviše kalija iz tla, tako da možete hraniti tlo godišnje..

 • Kalijev sulfat. Za dobre rezultate, najbolje je koristiti ovu folijarnu aplikaciju tijekom završne faze rasta. Prosječna količina potrebne tvari je 20 grama na 10 litara vode; u kantu se mora dodati 40 grama superfosfata. Neutralizira kiselost.
 • Kalijev klorid. Sadrži 50% do 60% kalija. Najbolje je dodati vapno ovom gnojivu kako bi neutraliziralo kiselost. Kalijev klorid može se koristiti u tandemu s bilo kojim mineralima u tragovima i hranjivim tvarima osim uree.

Fosfatna gnojiva za grožđe

Fosfor je jedna od tri najvažnije komponente vrtnih kultura. Izvrsno je rješenje za hranjenje mladog grožđa u ranim fazama rasta i cvatnje. Zbog fosforne baze, cvijeće i bobice razvijaju se mnogo brže i bolje.

 • Superfosfat. Sadrži do 20% fosfora u svom sastavu i gips. Prikladno za sve vrste tla, međutim, kisela moraju prvo biti vapno ili vapno dodati otopini gnojiva. Superfosfat treba primijeniti nakon početka cvatnje. To će pomoći da se plod bolje razvije tijekom zrenja..
 • Dvostruki superfosfat. Sastoji se od 50% fosforne kiseline, ali ne sadrži gips. Koristi se na isti način kao i jednostavni superfosfat.

Složena i složena gnojiva

Složene hranjive tvari sastoje se od dva ili više elemenata.

 • Azofoska. To je kombinacija tri glavna makronutrijenta: dušika, fosfora i kalija. Nalazi se u dvije vrste - suha i otopljena. Prvo se mora donijeti pod grm. Količina tvari je do šezdeset grama po biljci. Može se koristiti samo tijekom tople sezone. Tekući oblik sastoji se od dvije žlice azofoske, razrijeđene u jednoj kanti vode, otopina se mora uliti ispod korijena.
 • Bischofite. Složeno gnojivo koje sadrži magnezij, bor, jod i brom. Sveukupno više od deset komponenti. Koristi se za lisno hranjenje grožđa. Potrebno je otopiti deset litara vode u 150 mililitara bishala, ali, kako se biljka ne bi oštetila, doziranje se može smanjiti za gotovo polovicu. Ovaj alat se koristi kao borova gnojidba grožđa. U količini ovaj element u bishofitu zauzima drugo mjesto, na prvom mjestu je magnezij.

Organska gnojidba

Hranjenje grožđa pepelom je izvrsno rješenje. Najbolje je koristiti samo drvenaste. Pepeo nakon izgaranja ugljena uopće se ne koristi kao gnojivo, a sadrži toksine štetne za biljke..

Pepeo stabla ima veliku količinu mikronutrijenata koji su korisni za biljku. Na primjer, magnezij, bor, kalij i fosfor. Može se koristiti kao regulator kiselosti tla.

Drugo organsko gnojivo su ptičji izmet. Pomaže gotovo udvostručiti plodnost i ubrzati proces zrenja za nekoliko tjedana..

Da biste razumjeli kako hraniti grožđe pilećim izmetom, morate se sjetiti važnog pravila: prije primjene takvog gnojiva, morate pripremiti posebnu otopinu hranjivih tvari za biljku. Svježi izmet može nadražiti tlo i izbojke.

Za 20 litara vode potrebno je oko 1 kilogram izmet, otopina se mora infuzirati dva tjedna. Gnojivo treba primjenjivati ​​na maloj udaljenosti od grma u malim dijelovima u rupama, dubokim do 35 centimetara. Za potpuno gnojidbu biljke dovoljne su dvije kante.

Narodni lijekovi za gnojidbu grožđa

Jedan od najučinkovitijih lijekova je hranjenje kvascima. Recept je prilično jednostavan:

 1. Jedan gram suhog pekarskog kvasca mora se otopiti u jednoj litri malo zagrijane vode, dodati žličicu šećera, dobro promiješati dok se potpuno ne otopi. Smjesa se treba infuzirati nekoliko sati. Prije gnojidbe biljaka razrijedite jednu litru gotove otopine s pet litara čiste vode..
 2. Razrijedite pedeset grama živog kvasca u litri malo zagrijane vode, ostavite da malo zakuha. Potrebno je i prije zalijevanja gnojivo razrijediti s pet litara vode..

Microfertilizers

Osim tri glavna elementa u sastavu dušika, fosfora i kalija, za puni rast i dobar prinos, grožđu su potrebni i drugi elementi u tragovima: bor, magnezij, cink i drugi..

Mikro-gnojiva su jedno od najpopularnijih gnojiva. Postoji ogroman broj njih. Na primjer, kalijev magnezij, koji sadrži 28% kalija, 18% magnezija i oko 16% sumpora.

U mikro gnojiva se ubraja i bakreni sulfat koji se koristi za folijarno hranjenje.

Jedan gram tvari dovoljno je za prskanje jednog grma. Treba ga unijeti ne više od jednom u četiri godine..

Shema korijenskog preljeva za grožđe

Da biste se pravilno nahranili, morate znati doziranje i vrijeme. Bolje je dodavati manje nego nasumično ispunjavati beskorisne i ponekad štetne tvari.

Proljetna hranidba grožđa smatra se najvažnijom fazom. Pomaže grmovima da se oporave od mraza i potiče plodnost..

Vrhunske metode oblačenja

Odvojite preljev korijena i lišća. Razlikuju se u načinu na koji su upoznati. U prvom slučaju hranjive tvari trebate sipati ili staviti ispod grma za najbolji učinak. Drugi se može smatrati pomoćnim stadijem. Preljev lišća pomaže biljci da se pravilno razvija, potiče rast izdanka i jajnika te povećava prinose.

Foliarni preljev

Ako se grožđe sadi u tlo koje je zasićeno elementima u tragovima, prve tri godine ga nije potrebno gnojiti, jer će se biljka hraniti tvarima iz tla. Folijarni preljev doprinosi razvoju i poboljšanju prinosa. Prvi put lišće treba tretirati prije cvatnje, drugi put nakon cvatnje i treći put tijekom sazrijevanja četkica. Folijarna obrada grožđa provodi se bez obzira na količinu i vrstu gnojiva koja se primjenjuju na korijenski sustav biljke..

Da biste točno znali kako hraniti grožđe, trebate početi od vrste tla i starosti biljke. Najvažniji elementi su dušik, kalij i fosfor. Gotovo sva gnojiva ih sadrže. Bor, magnezij, cink i jod potrebni su i za pravilan rast. Zahvaljujući sposobnosti pravilnog i pravodobnog hranjenja grožđa, možete dobiti sočno i ukusno voće.

Kako hraniti grožđe u proljeće

Pravilno i redovito hranjenje grožđa pomaže uzgoju zdravih, jakih grmova, kao i dobivanju dobre i kvalitetne berbe bobica. U članku ćemo razmotriti kako se grožđe hrani u proljeće, kojim pripravcima i u kojem vremenskom roku.

Gornja obrada grožđa u proljeće

Vrste preljeva

Osnovna njega i uzgoj ovog usjeva zahtijeva uravnoteženu prehranu. Prilikom sadnje, mlade sadnice ne zahtijevaju nadopunu. Tek u drugoj godini života počinju se hraniti.

U proljeće grožđe možete hraniti različitim gnojivima:

Razmotrimo detaljno sve lijekove koji čine njihov sastav i koji učinak imaju.

Organski

Grožđe možete oploditi u proljeće organskim gnojivima, što je prilično povoljno i isplativo raditi. Štoviše, gotovo svaki vrtlar pri ruci ima prirodne sastojke za njihovu pripremu..

Stajnjak

Ovo je svestrano gnojivo. Stajsko gnojivo sadrži sve potrebne elemente u tragovima za razvoj, rast i plodnost grmlja - dušik, fosfor, kalij. Oni mogu ne samo gnojiti, već i obogatiti zemljište za sadnju sadnica. Postoje dva načina za hranjenje grožđa u proljeće.

Prva opcija je polaganje humusa u tlu. U hodnicima se uklanja gornji sloj tla, zatim se postavlja sloj gnoja i na njega se postavlja vrtna zemlja. Takva gnojidba grožđa proljetnim hranjenjem trajat će tri godine..

Ako planirate nahraniti grmlje zalijevanjem, priprema se sljedeća otopina: na 3 kante vode troši se 1 kanta stajskog gnoja. zalijevati u sljedećem omjeru: 1 litra tvari na 10 litara vode. Uz utvrđeni sastav, biljke izlijevaju rupe iskopane duž promjera grma.

Kompost

Za dobivanje hranjivog gnojiva potrebno je oko 8 mjeseci. Za to vrijeme ostaci hrane, drva i biljaka mogu propadati i pretvarati se u pravo skladište vitamina i minerala za sadnju.

Za kuhanje trebat će vam nekoliko komponenti: kompost, truli gnoj, voda i vapno. Na web mjestu morate dodijeliti mjesto za karticu svih komponenti. Mnogi ljudi koriste drvene kutije za to. Na dno spremnika postavlja se sloj komposta od 20 centimetara, na njega se stavlja sloj stajskog gnoja, a zatim se natapa tanki sloj vapna i sve se to prelije vodom. Takav sloj mora biti napravljen do samog vrha, ili dok se sve komponente ne završe. Vrh takve hrpe treba posuti tresetom ili vrtnim tlom. Sljedeće godine, u rano proljeće, kompost se posipa po površini sadnje.

Izmet ptica

Pileći izmet promiče dobro sazrijevanje vinove loze. Sadrži sve bitne hranjive tvari za grmlje. Prije uporabe, izmet peradi otopljen je u vodi u omjeru 1: 1. Zatim pustite da luta 2 tjedna. Rezultirajuća suspenzija ponovo se razrjeđuje vodom u omjeru 1: 5. Tek tada se grmlje može oploditi pilećim izmetom. Gornji preljev nanosi se na udaljenosti od pola metra od stabljike biljke, kako ne bi izgorio korijen.

Trava

U proljeće možete hraniti grožđe lupinom, graškom, povrćem i ostalim godišnjim kulturama. Biljke se raspršuju po siti, a zatim se iskopava tlo. Obogaćuju tlo kisikom i hranjivim tvarima.

Mineral

Hranimo dok se ne pojave pupoljci

Za hranjenje grožđa u proljeće, vrtlari koriste i minerale.

Treba ih koristiti s izuzetnom oprezom i doziranjem. Budući da industrijska kemija može nanijeti veliku štetu biljkama - inhibira njihov rast ili čak izaziva smrt. Za regije srednjeg traka preporučuje se biljkama hraniti četiri puta tijekom čitave vegetacijske sezone, u južnim krajevima - dovoljna su tri dodatna obloga.

Prvo hranjenje

Prvo proljetno hranjenje grožđa obavlja se i prije početka vegetacijske sezone - sve dok se pupoljci ne otvore. Obično ovaj postupak pada u travnju-svibnju..

Za to razdoblje koristi se sljedeći sastav:

 • fosfatna gnojiva - 50 g;
 • kalij - 35 g;
 • dušični - 45 g.

Suha mješavina gnojiva za grožđe izrađuje se u rano proljeće i nanosi se na rupe iskopane oko grma na pola metra udaljenosti od debla. Ovo će korijenu biljke osigurati maksimalnu količinu hranjivih sastojaka. Nakon toga dodaje se topli preljev sa zemljom..

Također, prvo hranjenje grožđa u proljeće prije otvaranja pupova može se provesti s lijekom Rješenje. Prvo se razrjeđuje u omjeru 1:20 litara. Izvucite rupe, obilno ih prelijte vodom, zatim ulijte hranjivu otopinu, pa opet vodu.

Drugo hranjenje

Druga proljetna dresura grožđa obavlja se nekoliko dana prije nego što sadnica ili zreli grmovi procvjetaju - ljeti ili krajem svibnja, ovisno o regiji uzgoja grmlja..

Gnojivo se sastoji od organskih i mineralnih sastojaka. Kao prirodno gnojivo koristi se gotova otopina mulleina ili ptičjeg izmet. Mineralna gnojiva sastoje se od sljedećih komponenti:

 • kalij - 30 g;
 • fosfat - 50 g;
 • dušični - 40 g.

Sve se komponente pomiješaju i otope u kanti vode.

Organske i mineralne komponente mogu se koristiti zajedno, pod uvjetom da se njihova doza prepolovi.

Treće hranjenje

Izvodi se u razdoblju masovnog nastanka bobica veličine graška.

Koriste se složena gnojiva. Po kanti vode se pije 30 g lijeka. Takva je prehrana potrebna za povećanje prinosa. Ako se promatra doziranje i pravilno se primjenjuje složeno hranjenje, prinos će se udvostručiti.

Četvrto hranjenje

Za hranjenje grmlja u početnoj fazi zrenja bobica koriste se dvije komponente - fosfor i kalij. Za one koji preferiraju prirodni preljev, kalijeva gnojiva mogu se zamijeniti drvenim pepelom dobivenim iz spaljenih grana voćaka ili istog grožđa.

Folijarna prehrana

Dobra berba ako se pravilno uzgaja

Gotovo uvijek se u rano proljeće oboji grožđe u kombinaciji s korijenom. Ovaj tretman uključuje osnovnu njegu i pravilan uzgoj usjeva. Folijarna prehrana daje učinkovit rezultat u roku od nekoliko dana nakon primjene. Hranjive tvari apsorbiraju lišće biljke prilično brzo i brzo. U usporedbi s gnojivima koja se primjenjuju pod korijenom, koncentracija folijara značajno je smanjena.

Gnojidba grožđa u rano proljeće provodi se nekoliko puta:

Prva proljetna obrada lišća provodi se 4-5 dana prije cvatnje. U ovoj fazi biljke je potrebno tretirati otopinom borne kiseline. 5 g tvari razrijedi se u 10 l vode. Ova količina gornjeg preljeva koristi se za navodnjavanje jednog grma. U kombinaciji s ovom otopinom, fungicidi se koriste za uništavanje patogene mikroflore. Da bi sagradili mlado lišće, grmovi se tretiraju nitroammophosom.

Druga proljetna obrada lišća provodi se 10 dana nakon cvatnje grmlja. Koje je najbolje gnojivo za grožđe u proljeće u ovom slučaju? U ovoj fazi rasta koristi se kompleks preparata - mineralni (fosfor) i organski (dopušteno je navodnjavanje lišća drvenim pepelom).

Treći put kada se hrani list lišća provodi 2 tjedna nakon drugog. Biljke se ponovno navodnjavaju drvenim pepelom i superfosfatom.

Posljednja folijarna obrada grožđa u proljeće provodi se 2 tjedna prije završetka zrenja usjeva i njegove berbe. Grmlje se navodnjavaju fosfatno-kalijevim pripravcima kako bi se pripremili za nadolazeću zimnicu.

Preporučuje se takav postupak provesti u jutarnjim ili večernjim satima, te u mirnom vremenu. Potrebno je prskati donju stranu lišća..

urea

Urea (drugo ime je karbamid). Među svim proljetnim gnojivima za grožđe iz tekućih preljeva, urea zauzima mjesto. Primjenjuje se na mlade biljke 2-3 godine nakon sadnje u zemlju..

Korijenski način

Otopina se priprema na sljedeći način: 30 g tvari otopi se u 10 vode.

Gnojidba uree mladim i odraslim vinogradima provodi se korijenskom i folijarnom metodom. Složena prehrana poboljšava apsorpciju svih hranjivih sastojaka iz grmlja.

Početno hranjenje započinje u prvom ili drugom desetljeću ožujka, kada se sklonište uklanja iz grmlja. U tu svrhu koristi se sljedeći sastav: kalijeva, fosfatna gnojiva i urea - 40 g svake tvari. Nakon što je zalijevanje obavljeno, biljke su ponovno prekrivene pokrovnim materijalom..

Drugo hranjenje biljaka odvija se u svibnju. U tom razdoblju započinje masovno ukidanje i razvoj mladog lišća. Gnojidba uree primjenjuje se dva tjedna prije cvatnje vinove loze. Sastav je isti kao u prvom slučaju. Nakon toga biljke obilno zalijevaju kako bi korijenje moglo hraniti vitaminima i mineralima..

Treće hranjenje provodi se bez upotrebe ureje - samo fosfora i kalija.

Foliarna metoda

Za folijarno vrpce grožđa u proljeće koristi se 1% -tna otopina uree. Biljke se prskaju rano ujutro ili navečer. Preduvjet za uspješnu obradu je suho i mirno vrijeme.

Djelovanje komponenata

Utjecaj na biljku mineralnih i organskih gnojiva:

 • Fosfor u potpunosti potiče razvoj jajnika i bobica, poboljšava kvalitetu usjeva.
 • Dušik potiče intenzivan rast zelene mase - izdanci, lišće.
 • Kalij je potreban biljkama tijekom zrenja bobica. Osim toga, ovaj element pomaže grmovima da se pripreme za zimovanje i ojačaju nakon žetve..
 • Cink se koristi kao stimulator usjeva.
 • Borna kiselina povećava sočnost i slatkoću bobica.
 • Bakar pruža snažnu zaštitu grmlju tijekom zime, suše.

Kakav bi trebao biti gornji preljev grožđa kako bi se dobila bogata berba

Hranjenje korijena prema svim pravilima

Da bismo razumjeli kada treba osigurati maksimalnu količinu minerala i organske tvari u lozi, potrebno je razbaciti nekoliko mitova o korijenskoj obradi. Mnogi vrtlari vjeruju da je najveća potreba za njima prisutna u mladom grmu koji je tek sadio, a ogromna 10 godina stara loza koja raste u blizini više joj ne treba i sama će dobiti sve što joj treba iz tla. Zapravo je suprotno. Veliki grm grožđa isisava iz tla gotovo sve korisne makronutrijente i organske tvari. Taj je proces posebno brz tijekom cvatnje i plodonosnog razdoblja, jer se u ovom trenutku iz zemlje ne izvlače samo dušik i drugi potrebni elementi za rast, već i kalij s fosforom.

Gnojiva za mladu vinovu lozu praktički nisu potrebna, sasvim je dovoljno ono što je za nju postavljeno tijekom sadnje - sljedeće dvije godine opskrbljeno je svime što vam treba, posebno ako ste unijeli ortofosforne komponente i humus. Možete se malo nahraniti, naravno, ali to još nije apsolutno potrebno. Odrasli grm mora biti oplođen lako probavljivim komponentama (amonijak, dušik) 1 tjedan prije cvatnje, 15 dana prije početka formiranja voća i 10-15 dana prije plodova u fazi tehničke zrelosti.

Ova shema vam omogućava da na najbolji mogući način optimizirate postupak i osigurate vinovoj lozi mnogo korisnih tvari i minerala. Neki vrtlari koriste pileći izmet oko vinove loze u jesen. Tijekom zime raspada i ispušta sav dušik koji može pogoditi biljku ako je previše koncentriran (ima ga puno u pilećim izmetima). Prije cvatnje ta će količina biti sasvim dovoljna i neće biti potrebe obavljati preljev korijena u ožujku i travnju..

Razmotrimo sada korak po korak postupak u brojevima.

Prvo hranjenje (prije cvatnje). U ovom slučaju, najbolje bi bilo dati prednost tekućim preparatima. Pod korijenom trebate sipati stajski gnoj, dobro razrijeđen u vodi (2 kg stajskog gnoja dovoljno je za 10-12 litara vode i nanosi se na 1 kvadratni metar). Možete ponovo koristiti tekući pileći gnoj, koji je uveden u jesen, samo koncentracija mora biti smanjena kako ne bi izgorjeli korijenje. Bit će dovoljno otopiti 40-50 grama u kanti vode i upotrijebiti ga na 1 kvadratni metar. Oni koji preferiraju mineralna gnojiva trebaju napraviti mješavinu nitrofosa (65 g po kanti vode), borne kiseline (dodati je u kantu u količini od 5-7 grama). Ovo je najprikladnija konzistencija za prvi preljev korijena..

Drugo hranjenje (13-15 dana prije postavljanja voća). Već se temelji na povećanju vegetativne mase, kao i na težini budućih plodova. Glavna komponenta koja bi trebala biti uključena u njega je aktivni dušik. Možete pomiješati 6-10 grama kalijevog magnezija s amonijevim nitratom (20 grama po kanti) i dodati na 1 kvadratni metar. Nakon toga možete dovršiti postupak primjene folijarnih gnojiva u fazi cvatnje (drugo hranjenje vrši se nakon 5-7 dana).

Treći gornji preljev (2 tjedna prije berbe). Cilj mu je povećati masu plodova, kao i povećati njihovu slatkoću. Da biste to učinili, morate dodati 20 grama superfosfata i kalija (otopi se u 10 litara vode). Tada je potrebno „sastav“ nadopuniti organskim gnojivima, po mogućnosti stajskim gnojem, temeljito otopljenim u vodi (1 kg / 10 l).

Ako slijedite ove upute i radite sve prema rasporedu, tada možete računati na izuzetno velik prinos i teške grozdove. Također treba napomenuti da ovaj postupak omogućuje ne samo dobivanje više tijekom plodovanja grma, već i očuvanje zimi, jer debele, zdrave grane mogu lako podnijeti mrazeve. Moraju akumulirati puno hranjivih tvari i šećera, tako da niske temperature ne mogu naštetiti stabljici..

Značajke i vrijeme foliarnog vrha grožđa

Kao što znate, ne samo korijenje biljke može apsorbirati sve korisne tvari. Lišće, osim što luči vitalni klorofil, vodom može upiti (apsorbirati) i mnoge elemente u tragovima koji se na njih nađu. Ako se dobro otope, mogu ući u pore lista listova u samo nekoliko minuta, što ima mnogo koristi za biljku. Pogledajmo bliže kako je folijarno hranjenje bolje od uobičajenog unošenja stajskog gnoja i kemije:

 • Tlo za grožđe otapa sve sastojke vrlo dugo i natapa ih, možda će padati više puta dok vaše gnojivo ne dođe do korijena. Listovi, s druge strane, apsorbiraju elemente u tragovima u potpunosti i otapaju se, asimiliraju ih gotovo odmah, tako da se efekt može vidjeti već nakon par dana. Biljka je mnogo osjetljivija na ovu vrstu hranjenja, odmah počinje dobivati ​​vegetativnu masu.
 • Mnogo je učinkovitije prskati lišće nego gnojiti grožđe korijenom, jer se probavljivost komponenata povećava gotovo 2 puta. Možete znatno uštedjeti novac - napraviti 2 puta manje koncentrirane smjese - učinak će biti potpuno isti kao ako koncentrat izlijete izravno pod korijen.
 • Nema negativnog utjecaja tla na gnojidbu. Kao što znate, nakon kontakta sa tlom, neki se elementi mogu zamijeniti, otopiti bez pružanja željenog učinka, a također se međusobno vezati. Kao rezultat toga, dobivate potpuno drugačiji učinak koji biste željeli vidjeti nakon izvođenja ove operacije.
 • Mnogo je brže prskati lišće nego stavljati vodu ispod svakog gnijezda. Troškovi rada su nekoliko puta manji, potrošnja vode je deset puta manja, baš kao i potrošnja gnojiva.
 • Prskanje pomaže u što kraćem roku ojačati sve fiziološke procese, kako bi biljka brzo započela. Ali treba imati na umu da je njegovo djelovanje kratkotrajno i samo nadopunjuje korijensku prehranu, gdje se elementi mogu raspadati tijekom godina. Stoga je potrebno učiniti sve u kompleksu.

Prvo hranjenje treba obaviti najranije 3-4 dana prije cvatnje, jer se asimilacija svih hranjivih sastojaka događa gotovo odmah. Ovdje možete dodati bornu kiselinu (5 g na 10 l vode), kao i fungicide za kombiniranje gnojiva s kontrolom insekata i ubijanje dvije ptice jednim kamenom. Možete koristiti dušična gnojiva, koja će omogućiti da vino što brže dobije vegetativnu masu i pripremiti se za formiranje plodova.

Druga faza je tjedan dana nakon završetka cvatnje, ali već isključuju pripravke koji sadrže dušik. Možete napraviti otopinu na bazi pepela ili primijeniti fosforna gnojiva. Važno je dati biljci što više elemenata za formiranje grozdova. Nakon što se u potpunosti formiraju i počnu dobivati ​​na težini, potrebno je izvršiti još jedno prskanje, otprilike 2-3 tjedna nakon drugog tretmana.

Prije berbe grožđa, možete obaviti četvrti tretman. Ovdje je već potrebno koristiti superfosfate, amonijak i kalij, dodati manje sastojaka koji sadrže dušik, jer je nakon plodovanja potrebno vino prenijeti u fazu smirenosti i pripreme za zimu.

Kako utvrditi koja biljka nedostaje

Mnogi ljetni stanovnici ne razmišljaju o tome čemu treba dodati tlo i bacaju sve "na knedlu", kutije s nitratima, amonijakom, ortofosfornim mješavinama, kalijem i slično. Ali je li to uvijek korisno i isplati li se toliko nepromišljeno vjerovati svojoj intuiciji kad odaberete jednu ili drugu komponentu? U stvari, biljki možete zaista naštetiti ako prenasičite tlo raznim nepotrebnim komponentama. Na primjer, previše dušika neće donijeti nikakvu korist i može spaliti korijenje i lišće biljke u slučaju predoziranja..

Postoji nekoliko metoda za određivanje "prehrane" za vinovu lozu. Najsuvremenija, skupa, ali i najučinkovitija metoda je laboratorijska analiza tla i soka od grožđa. Trebat ćete donijeti uzorke tla i nekoliko unci soka vinove loze za daljnju analizu. Naravno, bilo bi ispravnije angažirati tim iz laboratorija kako bi oni došli i uzeli sve potrebne uzorke uz pomoć bušilice na dubini od 150 centimetara, ali takav poziv vas može skupo koštati. Također se možete ograničiti na analizu gornjeg tla. Takva analiza daje točnost do 85% i sigurno ćete znati što i kada dodati na zemlju kako bi korijeni ove godine dobili sve što im je potrebno za rast i razvoj. Održava se jednom u 2 godine.

Druga, manje skupa i manje učinkovita metoda je utvrđivanje stanja izgledom lišća. Od njega možete puno naučiti, pogotovo ako imate nekakav vrtlarski doživljaj. Poteškoća u određivanju je da se boja, oblik i drugi pokazatelji mogu mijenjati ako su izloženi bolestima ili nedostatku više komponenti odjednom. Na boju lisne ploče također jako utječu temperatura i vlaga, uz nedostatak koji mogu požutjeti. Zato vrtlari pokušavaju ne vjerovati ovoj metodi i pribjegavaju preciznijim analizama koje mogu isključiti bolesti, temperaturu i druge čimbenike..

Treća metoda je također laboratorijska i vrlo precizna. Za razliku od prve opcije, ne treba puno vremena i novca. Sve što trebate je prikupiti zdrave listove s drugih grmlja i onih koji vam se ne sviđaju u izgledu. Laboratorij će napraviti detaljnu analizu soka i reći će vam točno što biljci nedostaje ili što premašuje normu u tlu. Dakle, ne morate analizirati samo tlo, dat ćete biljci samo ono što joj trenutno hitno treba. Analiza lišća može se obavljati jednom u nekoliko mjeseci kako bi se pratile promjene i precizno izračunali potrebni udio gnojiva.

Ispravno hranjenje grožđa od ranog proljeća nadalje

Sadržaj:

Nekada južna biljka danas se nalazi u dačama u mnogim regijama Rusije. Ljubitelji uspijevaju uzgajati dobru berbu grožđa čak i u moskovskoj regiji i Nižnjem Novgorodu. To nije jednostavna stvar i zahtijeva kompetentnu primjenu gnojiva za grožđe u proljeće i u drugo doba godine. Jednom kada posadite vinovu lozu u rupu, ne biste trebali očekivati ​​da će korisni aditivi u rupi trajati desetljećima. Grm će se morati sustavno vezati, obrezivati ​​i opskrbljivati ​​hranjivim tvarima u proljeće i jesen, a ako govorimo o lisnim dodacima, onda ljeti.

U ranim godinama, lozi je potreban fosfor za rast korijenskog sustava. Kako rastu, grmlje će trebati dušik, koji čini prizemni dio. Kalij je potreban za bogatu žetvu. Potrebno je obogatiti tlo po potrebi. Glavna faza je ubacivanje dušičnih gnojiva za grožđe u proljeće u plitke jame oko grmlja. To možete učiniti na jesen, ali sastav dodatka se mijenja. U proljeće se koriste superfosfat, stajski gnoj, pepeo, sol i urea, a na jesen se mogu napustiti dušični spojevi.

Nakon prve rane proljetne obrade slijedi druga - do kraja svibnja. Koristite otopinu pepela ispod grma do dubine od 15 cm, a zatim obilno zalijevajte. Dodaci listovima su učinkoviti tijekom vegetacijske sezone. Prskanje se vrši u večernjim satima. Prva je u fazi pupoljaka, otprilike tjedan dana prije cvjetanja. Azofoska i drugi složeni mineralni sastavi su prikladni. Drugo prskanje - čim završi cvatnja.

Koja su gnojiva najbolja za grožđe?

Raspon gnojiva za grožđe u proljeće za povećanje prinosa i povećanje trajnosti vinove loze je širok, uključuje organske tvari i mineralne sastave. Svaki agronom odabire vlastitu shemu iz prikazanih opcija, oslanjajući se na tradicionalne pristupe i osobno iskustvo. Ako se vinova loza sadi po pravilima u pripremljenu rupu, oko 2 godine može se obaviti bez obogaćivanja tla. Do treće godine grm postaje dovoljno star i treba mu dodatnu prehranu. Približna shema njege vinove loze:

 • Čim se otvori grm, po periferiji se iskopaju 30 cm udubljenja, u njih se stavlja oko 2 kante humusa. Postupak se ponavlja jednom u 2 godine;
 • svake godine, prije nego što pupoljci procvjetaju, u tlo oko grma ugradi se 3 litre pepela;
 • prije cvatnje lišće se prska mineralnim sastavima prema uputama;
 • kada se buduće bobice istaknu, ponovite prskanje.

Ako se čini da hranjenje grožđa u proljeće mineralnim gnojivima nije zadovoljilo potrebe loze, ljeti možete obrađivati ​​tlo, ali isključiti dušik. Njegov višak može se nakupiti u bobicama, što narušava kvalitetu i rok trajanja, a grozde čini potencijalno štetnima za konzumaciju. U proljeće se može sigurno dodavati dušik, bez prekoračenja doze preporučene u uputama. Najnekodnija opcija dodavanja dušiku je ureja. Pogodnije je koristiti ga za prskanje.

Odabirom prilikom sadnje grožđa, koja gnojiva primijeniti više u proljeće, možete dobro uštedjeti na kalijevim sastavima. Pepeo od drva gotovo je besplatan za one koji imaju peć. Vina jako voli kalij, a trebat će vam puno. U prodaji su monofosfat, sulfat i kalijev klorid. Klorid je kompatibilan s drugim dodacima osim ureje. Sulfat je praktičniji jer je neutralan prema ostalim vrstama aditiva, dobro se otapa i gotovo ne utječe na kiselost tla. Monofosfat ne sadrži samo kalij, već i fosfor.

Obično složena gnojiva za grožđe u proljeće ne sadrže fosfor, jer je malo topivo u vodi. Odabrana opcija u obliku fosfatne stijene ili precipitata naređuje se u zemlju prije zime.

Pored nabrojanih sastava, aktivno se koriste organske tvari - stajski gnoj (bolje - konjski gnoj), ptičje izmet (potreban oprez), kompost.

Kalendar proljetnih dodataka

Sve opcije aditiva koji se koriste za održavanje zdravlja i povećanje produktivnosti loze, poljoprivrednici su podijeljeni u 3 skupine:

 1. Pred sadnja (položena u rupu za biljku da se hrani 3-4 godine).
 2. Osnovni, temeljni. To uključuje proljetno hranjenje grožđa mineralnim gnojivima, jesensku obradu.
 3. Dodatno (rješenja za liječenje korijena i lišća).

Shema obrade prilagođava se uzimajući u obzir stanje grmlja i vremenske uvjete, karakteristike regije i krajolika. U ožujku južnjaci počinju unositi aditive u tlo, u drugim regijama - kasnije. U travnju se u jame uvode glavni spojevi - stajski gnoj, karbamid (30 g), superfosfat (15 g), pepeo (3 l). Prvo se unosi gnoj, mineralne komponente - do kraja mjeseca. U svibnju su usredotočeni na tekuću obradu korijena. Rad počinje oko 2 tjedna prije cvatnje. Za 10 litara vode trebat će vam 15 g uree, 20 g superfosfata, 5 g kalijevog sulfata. Umjesto mineralnih formulacija, možete koristiti infuziju mulleina u omjeru 1:10 sa šakom pepela. Za svaki grm - 1 kanta tekućine.

Savjeti za početnike vrtlare

Da biste dobili ukusno i lijepo grožđe, hranjenje u proljeće treba obaviti na vrijeme i u skladu s preporukama iskusnih agronoma. Jednako je važno imati informacije o tome kako pravilno skrbiti o vinovoj lozi..

Glavne preporuke za gnojidbu su sljedeće:

 • opasno je kopati rupe u dnu grma - postoji opasnost od oštećenja korijena. Trebalo bi se povući 50 cm unatrag i iskopati rupe. Odrasli grm dobiva prehranu s površine od oko 6 m2, što se može voditi ugradnjom hranjivih tvari u tlo;
 • godišnja norma hranjivih sastojaka treba dati biljci u doziranju, u nekoliko doza, izmjenjujući različite pripravke. Svi aditivi nanose se na vlažno tlo, osim tekućeg - nakon njih ne možete zalijevati.

Lijepa ambalaža nije kriterij za odabir prikladnih dodataka vinovoj lozi. Iskustvo (vaše i tuđe), profesionalne preporuke i znanstveni članci pouzdani su izvori dragocjenog znanja. Više informacija o gore navedenim vrstama hranjivih tvari možete pronaći u ostalim člancima na web mjestu.

Kako hraniti grožđe u proljeće

Nekako neprimjetno, grožđe se prestalo smatrati isključivo južnom biljkom i nastanilo se u ljetnim vikendicama većeg teritorija naše zemlje. Ljubitelji čak i u moskovskoj regiji ili u regiji Nižnji Novgorod uspijevaju uzgajati izvrsne žetve ukusnih bobica. Istina, ovo zahtijeva sustavnu kvalificiranu njegu, čija je jedna od faza pravovremeno, uključujući proljeće, hranjenje.

Gnojiva za grožđe u proljeće i metode njihove primjene

Jednom kada se posadi na grožđe, grožđe će rasti desetljećima, tako da je jasno da će gnojiva smještena u sadnu jamu trajati samo prvih nekoliko godina svog života. U budućnosti se grmovi moraju sustavno hraniti. Oni to rade i u proljeće i u jesen, a ljeti daju obogaćivanje..

U prvih nekoliko godina grožđe najviše treba fosforna gnojiva, jer doprinose rastu korijenskog sustava. Nakon nekoliko godina, uzgojeni grmovi počinju trebati dušik da bi formirali nadzemni dio. I grožđe treba kalij uglavnom za formiranje usjeva, stoga se za ovaj usjev posebno primjenjuje puno kalijevih gnojiva..

Vrhunski preljev ne treba postati sam sebi svrha, primjenjuju se po potrebi, ali ta se potreba pojavljuje godišnje. Glavna primjena gnojiva je rano proljeće ugraditi ih u relativno duboke jame iskopane duž periferije grma (međutim, morate pokušati ne oštetiti korijenje). Ovaj postupak se može prenijeti na kasnu jesen, ali ako se bilo kakvo gnojivo koristi u proljeće, tada se dušik ne smije davati na jesen. U proljeće su i gnoj, superfosfat i pepeo, i dušična gnojiva (urea ili lužnjak) zakopani u rupama.

Nakon rane proljetne preljeve, koja se provodi čim postane moguće raditi s tlom, preljev korijena ponovno se ponavlja: sredinom ili krajem svibnja nekoliko litara pepela prekriva se ispod grma do dubine od 10-15 cm, nakon čega slijedi obilno zalijevanje.

Tijekom vegetacijske sezone naročito je učinkovito folijarno hranjenje, koje se provodi prskanjem lišća razrijeđenim otopinama gnojiva. Pokušavaju to raditi u večernjim satima ili u oblačnim danima. Prvi put se grmlje prska u fazi pupoljaka, tjedan dana prije nego što procvjetaju. Koriste se složena mineralna gnojiva (na primjer, azofosku). Drugi put folijarni preljev daje se odmah nakon cvatnje. Rješenja za to pripremaju se strogo prema uputama na pakiranju..

Dušična gnojiva za grožđe

Dušik je potreban svim vrstama biljaka, ali njegove prekomjerne količine, postavljene u pogrešno vrijeme, mogu biti vrlo štetne. Dakle, višak dušičnog dušika može se taložiti u voću, pogoršavajući njihovu kvalitetu, sigurnost, pa čak i čineći ih štetnima za ljude. Prekomjerna dušična gnojiva koja se primjenjuju u drugoj polovici vegetacijske sezone uzrokuju brzi rast zelene mase i otežavaju pripremu biljaka za zimu: to se u velikoj mjeri odnosi na grožđe. U proljeće se može postaviti dušik bez previše straha od posljedica, ali ne smijete premašiti preporučene doze na pakiranjima.

Razlikovati između amonijevog i nitratnog dušika. Koristi za biljku kada koriste jednu ili drugu opciju su približno iste, ali rizik od štete kod korištenja opcije nitrata (to jest raznih nitrata) je veći. Najštetnija dušična gnojiva je urea (karbamid). Povijesno je to prva organska tvar (prisutna u životinjskom urinu) sintetički dobivena iz anorganskih sastojaka..

Urea je savršeno topiva u vodi: otapanje se događa gotovo trenutno, tako da možete slučajno pripremiti otopine veće koncentracije nego što je potrebno za hranjenje. S tim u vezi, doziranje treba pažljivo pratiti. Sa stajališta uporabe, ovo je gnojivo praktički sigurno za ljude. Najpovoljniji je granulirani pripravak, koji se ne peče, ali mora se čuvati u zatvorenim vrećama: u vlažnoj atmosferi karbamid upija vodu.

Urea je najpovoljnije i najsigurnije dušično gnojivo

Kada se nanese na tlo, urea ga malo zakiseli, ali taj je učinak uočljiv samo kada se koriste velike doze gnojiva. Vjeruje se da ako na tom mjestu postoje problemi s kiselošću tla, tada se na 1 kg ureje unesene nakon nekog vremena (ne danas, ne sutra, već tijekom sezone) oko 800 g obične krede..

Urea je najpovoljnija za folijarno hranjenje. Da biste to učinili, pripremite otopinu s koncentracijom od 0,5-1,0%.

Amonijeve soli djeluju na biljke na sličan način, ali u slučaju jako alkalnih tla, brzo se uništavaju oslobađanjem amonijaka i gubitkom vrijednog dušika. Uz to, zbog hidrolize sami zakiseljuju tlo čak i više od uree. Ali sve to treba uzeti u obzir samo kada se koriste vrlo velike količine gnojiva. Među amonijevim solima najčešće se koriste sulfat i klorid..

Amonijev nitrat uključuje i amonijev i nitratni dušik, to jest univerzalno dušično gnojivo. Njegov trivijalni naziv je amonijev nitrat. Treba ga koristiti samo u granulama, jer se praškasti pripravak brzo peče zbog jake higroskopnosti. U vinogradarstvu su se upotrebljavali natrijev, kalcij i kalijev (drugi je izvrsno kalijevo gnojivo).

Potash gnojiva za grožđe

Potash gnojiva su opcija na kojoj možete uštedjeti novac: najbolje praktično besplatno kalijsko gnojivo je drveni pepeo. Ali ovo - ako ima peći: nećete dobiti puno pepela na vatri za roštilj, a biljke grožđa jako vole kalij. Stoga je često potrebno kupiti kalijev klorid, sulfat ili monofosfat.

Pepeo od drva - ekološki prihvatljivo i gotovo besplatno kalijevo gnojivo

Kalijev klorid je visoko koncentrirano gnojivo koje sadrži više od 50% korisnog elementa. No, klor je nepoželjan za mnoge usjeve. A ako se to ne odnosi toliko na grožđe, postoji preporuka mnogih vrtnih biljaka da ga izbjegavaju. Kalijev klorid može se primijeniti u kombinaciji s bilo kojim drugim gnojivom, ali nepoželjno je miješati ga s ureom.

Kalijev sulfat mnogo je ispravniji izbor, može se koristiti istodobno s bilo kojim drugim gnojivima, siguran je za većinu biljaka čak i u velikim dozama, gotovo ne mijenja kiselost tla, savršeno se otapa u vodi.

Kalijev monofosfat sadrži, pored kalija, i fosfor, to je kalijev dihidrogen fosfat. Kao i sve kisele soli fosforne kiseline, ona se dobro otapa u vodi. Tehnička priprema je blago smeđe boje zbog prisutnosti nečistoća, uglavnom željeza. Izvrsno gnojivo za mnoge biljke, nije idealan izbor u slučaju grožđa. U običnim godinama pokušavaju koristiti kalijev magnezij kao kalijevo gnojivo u vinogradu u kojem je sadržaj kalija i magnezija uravnotežen (a magnezij je potreban za zrenje bobica). Ali ako je prethodna godina bila previše vlažna, proljetna upotreba kalijevog monofosfata sasvim je opravdana..

Fosfatna gnojiva za grožđe

Kada govorimo o fosfatnim gnojivima, prije svega se sjećamo superfosfata. Doista, to je najtradicionalniji pripravak koji sadrži oko 19,5% fosfor-oksida. Koristi se za bilo koje usjeve i gotovo svako tlo. Prije dodavanja superfosfata potrebno je kalcificirati samo one koji su najviše kiseli, a za sve ostale superfosfat se može koristiti u bilo kojoj kombinaciji s drugim gnojivima.

Superfosfat se ponekad poboljšava dodavanjem dušičnih spojeva u formulaciju

Kada se čuvaju u vlažnoj atmosferi, superfosfatni kolači u prahu, zrnati - u mnogo manjoj mjeri. Redoviti superfosfat, osim kalcijevog dihidrogen fosfata, sadrži i gips (kalcijev sulfat). To se ne može smatrati dodatkom za balast: gips je također koristan za većinu kultura, ali mnogi vrtlari kupuju vrjedniji dvostruki superfosfat. U njemu nema gipsa, a sadržaj fosfora je više nego udvostručen..

Manje popularna, uključujući vinogradarima, je fosforitno brašno, jer je djelotvorno samo na kiselim tlima i talogima (kalcijev hidrogenfosfat). Talog se može zakopati prije zime, ali njegova upotreba u proljeće je nepraktična, a u preljevima je nemoguća, jer je u vodi vrlo malo topljiva.

Složena i složena gnojiva za grožđe

Postojeća podjela složenih gnojiva na složena, miješana i složena miješana za potrošača nije bitna. Ovi se pojmovi odnose na metodu pripreme gnojiva koja sadrže dvije ili više hranjivih tvari istovremeno. U tehnologiji mineralnih gnojiva moguće je mehaničko miješanje izvornih jednostavnih gnojiva i kemijske reakcije među njima. Stoga ima smisla koristiti jednostavniji izraz "složen".

Najčešća poznata gnojiva koja sadrže i dušik i fosfor (nitrofos), dušik i kalij (kalijev nitrat) itd., Kao i sva tri glavna hranjiva: kalij, dušik i fosfor (nitrophoska i nitroammofoska).

Posljednjih desetljeća industrija je proizvela širok spektar pripravaka koji sadrže ne samo složena gnojiva, već i dodatke raznih mikroelemenata, prilagođavajući sastav posebno za određeni usjev.

Nitrofoska je mineralno gnojivo koje je poznato već duže vrijeme, a sadrži dušik, fosfor i kalij (svaki 16%). Dušik u ovoj formulaciji je u obliku nitrata. U klasičnoj verziji nema drugih korisnih tvari, ali odnedavno proizvode nitrofosfat aromatiziran određenim mikroelementima (bakar, kobalt, bor, cink, itd.).

Azofoska (stari naziv je nitroammofoska) nešto je korisnije gnojivo od nitrophoske, iako sadrži približno isti omjer glavnih hranjivih sastojaka. Međutim, dušik u svom sastavu ima i u nitratnom i u amonijevom obliku, što daje svestranost s obzirom na prirodu tla. Azofoska se koristi na svim tlima i za sve usjeve.

Azofoska u većini situacija opskrbljuje biljke skupom osnovnih hranjivih sastojaka u optimalnom omjeru

U vinogradarstvu se Azofoska koristi i za osnovne presvlake (nanošenje u tlo) i za lišće. U suhom obliku, Azophoska se postavlja pod vinovom lozom do plitke dubine u dozi od 40 do 60 g po biljci kada zalazi relativno toplo vrijeme. Grožđe možete zalijevati otopinom koja sadrži 2 žlice azofoske u kanti vode (1-2 kante, ovisno o starosti grma). Razrijeđene otopine pogodne su i za oblaganje listova prije i nakon cvatnje.

Florovit je jedan od modernih recepata, stvoren posebno za grožđe, ne sadrži nitratni dušik. Koristi se i za sadnju i za hranjenje. U korijenskoj verziji doza je oko 50 g po grmu.

Novofert - gnojivo topivo u vodi proizvedeno u Ukrajini, sadrži čitav niz hranjivih sastojaka i elemenata u tragovima (osim bora i molibdena) - u obliku jakih kompleksa s Trilonom B. Lijek se koristi u svim varijantama, kompatibilan je s većinom sredstava za suzbijanje štetočina i bolesti.

Gnojivo Agro-Nova slično je u djelovanju kao Novofert, ali sadrži i bio dodatke koji potiču rast. Uvođenje ovih aditiva povećava otpornost grožđa na proljetne mrazeve, ekstremne suše, kao i na većinu gljivičnih bolesti. U proljeće se koristi u obliku otopine (80–90 g gnojiva otopi se u kanti vode za navodnjavanje, oko 10 g po kanti - za prskanje po lišću).

Organska gnojiva, uključujući mullein i pileći gnoj

Najvažnija organska gnojiva su stajski gnoj koji se dobiva iz izlučevina raznih domaćih životinja, kao i izmet peradi (uglavnom pilećih). U organska gnojiva spadaju i kompost i razgrađeni treset..

Stajsko gnojivo najvažnije je prirodno gnojivo, gotovo da nijedan vrt ili povrtnjak ne može bez njega. Konjski gnoj smatra se najboljim stajskim gnojem, kravji gnoj je nešto lošiji, svinjetina i ovce su na sljedećem koraku. Međutim, konjski gnoj postaje sve više nepristupačan, a na prvom mjestu u upotrebljivosti došao je kravlji gnoj, koji je dobio vrlo eufoničan nadimak "mullein".

Gnoj treba skladištiti pravilno, u potrebnim dozama i koristiti ga na vrijeme. Najbolja metoda skladištenja je tijesna (hladna), koja čuva hranjive tvari što je više moguće. Ako se svježi stajski gnoj jako zagrijava tijekom skladištenja, značajan dio amonijaka bježi iz njega. Pravilnim skladištenjem, nakon 5-6 mjeseci, dobiva se umjereno trulo stajsko gnojivo, čija tona sadrži 30-60 kg tri glavna hranjiva i mnoge druge tvari potrebne biljkama.

Izgnječeni konjski gnoj idealno je organsko gnojivo

Pola zreli stajski gnoj već se može koristiti u vinogradu, ali bolje je pričekati dok se potpuno ne raspadne, kada praktički neće biti vidljivih ostataka slame i drugog materijala za posteljinu. Za hranjenje grmova grožđa, gnoj se koristi jednom svake dvije godine, zakopavajući jednu i pol do dvije kante gnojiva u rupama duž perifernog dijela grma u rano proljeće.

Gnoj za perad je vrlo učinkovito gnojivo koje djeluje brzo, ali je podmuklo: ako se pogrešno koristi, može spaliti sva živa bića. Gnoj je koncentriraniji od gnoja sisavaca. U pogledu elementarnog sastava, razlikuje se od stajskog gnoja u prisutnosti velike količine magnezijevih i sumpornih spojeva.

Možete koristiti suhe pileće iznutrice (kao i patke, guske, golubovi) samo u vrlo malim količinama. Mora biti pokopan da ne dođe u dodir s korijenjem. Mnogo je sigurnije i učinkovitije koristiti ga za hranjenje. Za to se gnoj u prahu prelije vodom u omjeru 1:10 i inzistira dva dana. Nakon toga, dobivena masa se miješa i razrjeđuje još 10 puta. Ovim rješenjem grožđe možete zalijevati bez straha.

Izmet ptica dragocjeno je gnojivo, ali opasno u nespretnim rukama

Treset u većini regija srednjeg sloja jeftino je i lako dostupno gnojivo. Sastavi treseta za gnoj su vrlo korisni za biljke (treset se često koristi kao posteljina za stoku). Treset se dodaje kompostima, koristi se i kao neovisno gnojivo. Međutim, za to se mora dobro raspasti do stanja labavog smeđeg ili gotovo crnog crnog praha. Na grožđu je najpogodnije koristiti treset za muljenje tla oko grmlja..

Kompost je gnojivo koje samostalno pripremaju vrtlari i vrtlari. To je razgrađena mješavina raznog organskog otpada. Dobar kompost dobiva se raspadanjem smeća, korova, otpalog lišća, otpadaka hrane i sl. Nakupljenih tijekom godine. Da biste to učinili, svi se ti materijali međusobno prekriju zemljom, tresetom, pepelom i sustavno zalijevaju nastalom gomilu, povremeno ga lopatajući. Može proći gotovo godinu dana da kompost potpuno sazri, ali nakon toga kompost je hranjiv kao i mullein.

Narodni lijekovi za gnojidbu grožđa

Osim komposta, koji se, u stvari, priprema od otpada, naši vrtlari koriste i drugi vrlo hranjivi „otpad“, a najvažniji od njih je drveni pepeo. Ovo je vrijedno kali-fosforno gnojivo, praktično bez dušika, ali u pepelu su prisutni mnogi elementi u tragovima. Pepeo je glavni izvor kalija (kao i kalcij), pa mu se obično dodaje superfosfat, jer sadrži značajno manje fosfora. Pepeo na kiselim tlima je posebno važan: uvelike neutralizira povećanu kiselost, jer sadrži kalijev karbonat koji u otopini ima alkalnu reakciju.

Na zemljištu nikad nema previše pepela, a to se prije svega odnosi na vinograd. Uostalom, grožđe je vrijedno, uključujući i visoki udio kalija u bobicama, a on treba doći odnekud. Pepeo je ekološki gnojivo, ali samo ako je to drveni pepeo (u ekstremnim slučajevima, pepeo iz vatre iz zapaljenog lišća, suhog korova itd.). Pepeo dobiven izgaranjem ugljena praktički je beskoristan, a od raznih umjetnih materijala može biti štetan. Drveni pepeo može se bez ograničenja posipati tlom oko vinove loze, lagano ga prekriti motikom, nakon čega slijedi zalijevanje. Također je korisna foliarna gornja obloga grožđa s infuzijom pepela..

Drugo narodno gnojivo slično učinku je ljuska jajeta. Istina, ne možete prikupiti toliko toga, a to, radije, ima psihološki značaj, ali vrtlari školjku ne izbacuju tijekom cijele godine, skupljajući je i čuvajući do proljeća. Školjka pilećih jaja je 95% spojeva kalcija. Osim toga, sadrži kalij, magnezij, fosfor. Svi ti elementi, ulazeći u tlo, lako se pretvaraju u oblike dostupne za prehranu vinograda. Međutim, prije nego što se pošalje na skladištenje, školjka se mora temeljito oprati i osušiti, a prije unošenja u tlo mora se manje ili više drobiti..

Jajašca se moraju drobiti prije upotrebe

Neki uzgajivači koriste pekarski kvas za gornji preljev. Da bi se to učinilo, oni se miješaju u toploj vodi (100 g kvasca u kanti) i ostave se jedan dan. Ova kanta je dovoljna za zalijevanje pet loza..

Mikro-gnojiva za grožđe u proljeće

Mikro-gnojiva su takvi kemijski elementi koje biljkama trebaju u znatno manjim količinama od dušika, fosfora i kalija. Međutim, u potpunoj odsutnosti elemenata kao što su mangan, magnezij, molibden, bor, bakar, sumpor, cink, jod, većina biljaka, uključujući grožđe, ne može normalno rasti, razvijati se i roditi plodove. Sve ove i neke druge komponente uključene su u sastav brojnih lijekova koje trenutno proizvodi industrija..

Postoje zasebno prodavani mikronutrijenti koji sadrže samo jedno hranjivo, a postoji mnogo primjera kada je u lijek uključeno do desetak ili čak više mikrohranjivih sastojaka. Takve su smjese vrlo zgodne, jer, na primjer, da biste koristili odvojeno molibden ili kobalt, morali biste vagati samo oko 1 g droge, što većini običnih ljetnih stanovnika nije lako, a pakiranje u male vrećice uvelike povećava troškove proizvoda.

U relativno visokim koncentracijama, na primjer, koriste se bakarni i željezni sulfati, ali to se događa u slučaju njihove uporabe kao fungicida: rano proljetno prskanje se vrši prije početka vegetacijske sezone s 1% otopinama. Ako ove elemente koristite kao mikrohranjiva gnojiva, prskanjem po zelenom lišću, morate stvoriti vrlo nisku koncentraciju.

I željezni i bakreni sulfati kristalni su hidrati odgovarajućih sulfata, a oba su savršeno topiva u vodi. Bakrov sulfat kao gnojivo potreban je za grmlje u tragovima, jednom svakih nekoliko godina prskaju se brzinom od 1 g tvari po grmu. Grožđe treba malo više željeza.

Željezni vitriol je prije svega odličan lijek u borbi protiv štetočina vrtova, povrtnjaka i vinograda. Kao mikro gnojivo koje sadrži željezo u obliku koje grožđe asistira, koristi se kao oblog za oblaganje. Da biste to učinili, otopite oko 10 g lijeka u kanti vode i koristite ovu kantu za 3-4 grma. Željezo je potrebno za uspješan rast grožđa, bez njega je nemoguće pravovremeno sazrijevanje bobica.

Proljetno prskanje željeznim vitriolom, izvršeno prije pucanja pupoljaka, koristi se za uništavanje mahovine, lišajeva, uzročnika gljivičnih bolesti, kao i za još jednu vrlo važnu stvar. Ako se pupoljci počnu nabubriti, grmlje se prska prilično jakom (1%) otopinom, tada će se cvatnja grožđa odgoditi za 1-2 tjedna i neće pasti pod povratne mrazeve.

Međutim, ovo prskanje neće brzo djelovati kao gnojivo, jer će željezo prodirati kroz koru u vrlo malim količinama. Ali s vremenom će se film željeznih soli kišama isprati u tlo, a element će ući kroz korijenje. Stoga, ako je prskanje željeznim sulfatom obavljeno u rano proljeće, nema potrebe dodatno prskati grm zelenim lišćem..

Željezni vitriol je i gnojivo i fungicid

Pored gvožđa i bakra, najvažniji elementi u tragovima grožđu su bor, molibden i cink. Na kraju proljeća grmlje je poželjno prskati otopinama koje sadrže 0,1–0,5 g odgovarajućih preparata po kanti vode. Bor se biljkama isporučuje u obliku bora ili borne kiseline, molibden u obliku amonijevog molibdata, cink - cinkov sulfat.

Mikro-gnojiva se također prodaju u kapsulama koje sadrže uravnoteženi set. Te kapsule (granule) prekrivene su ljuskom, koja polako prolazi unutarnji sadržaj kroz sebe, zbog čega elementi postupno ulaze u tlo. Takvi lijekovi kao Osmokot, Multicot, Activin i neki drugi traju od nekoliko mjeseci do tri godine.

Proljetno hranjenje grmova grožđa raznih dobnih skupina

Dakle, raspon gnojiva, i organskih i mineralnih, vrlo je širok, a gotovo sve mogućnosti mogu se koristiti za hranjenje grožđa. Međutim, u pogledu učinkovitosti i ekonomičnosti, svaki vinogradar odabere svoj vlastiti plan, postoje samo osnovni tradicionalni pristupi.

Dakle, ako je grožđe posađeno po svim pravilima u dobro napunjenoj jami gnojivima, dvije godine hranjenja neće biti potrebno. U trećoj godini već je potpuno zreo grm, koji je potrošio značajan udio od onoga što mu je prvobitno bilo osigurano. Stoga, počevši od treće godine, shema minimalnog potrebnog hranjenja izgleda ovako.

 1. Odmah nakon otvaranja grmlja ili nakon još 1-2 tjedna, duž periferne strane grma kopaju se male jame (do 30 cm dubine) i u njih se polaže 1,5-2 kante humusa: to se radi jednom u dvije godine.
 2. Svake godine, neposredno prije pucanja pupoljka, 2-3 litre drvenog pepela plitko se uguraju na cijelo područje ispod grma..
 3. Neposredno prije početka cvjetanja, lišće se prska razrijeđenom otopinom kompletnog mineralnog gnojiva (na primjer, Azofoski, ili još bolje - Novofert ili Agro-Nova), strogo prema uputama na pakiranju.

Folijarni preljev sličan je preventivnom prskanju fungicidima

Ako se čini da biljke gladuju, ljeti se hrane više, ali izbjegavaju dušik.

Grožđe se razmnožava najčešće reznicama, uzgajajući sadnice iz njih kod kuće. No, u južnim krajevima, reznice se često sadi izravno u vrtu, u jesen ili u rano proljeće, gdje se ukorijene na otvorenom polju i daju novu biljku. Segmenti loze (reznice) s 3-4 dobro razvijena pupoljka tradicionalno se nazivaju šljokice. Chubuki, posađeni u zemlju, također trebaju hranjivost i stalno labavljenje..

Istina, najčešće se sadi već u tlo koje je dobro ispunjeno gnojivima, a u procesu pretvaranja stabljike u pravi grožđani grm ne treba dodatnu prehranu. Međutim, u slučaju lošeg sastava tla, osovine mogu loše rasti, čak može izgledati da žele umrijeti. U ovom slučaju može vam pomoći obični drveni pepeo. Koristi se i kod uzgoja sadnica u loncima u gradskom stanu. Da bi se dobila hranjiva otopina u 1 litri vode, tijekom dana se inzistira 2-3 žlice pepela, a sadnice se zalijevaju pripremljenom otopinom. Ako su na reznicama već procvjetali listovi, ali imaju žućkastu boju, vrijedi ih prskati razrijeđenom (1%) otopinom uree..

Video: prvo proljetno hranjenje u velikom vinogradu

Kalendar gnojidbe i gornjeg odijevanja u proljeće

Gnojiva i gnojiva u vinogradima dijele se u tri glavne skupine:

 • gnojivo prije sadnje (to jest, popunjavanje jame za sadnju, koja grm daje hranu 3-4 godine);
 • osnovni preljev (rano proljeće ili jesen primjena velikih doza gnojiva u rupe iskopane oko grma);
 • dodatno hranjenje (tekući korijen ili lišće).

Dodatno gnojenje provodi se prema potrebi: mnogi ljetni stanovnici to uopće ne rade, iako je u industrijskoj proizvodnji grožđa nemoguće bez njih. Ljetni stanovnici često upotrebljavaju zeleni preljev: posijaju sirane (grašak, povrće, lupin ili zob) pored grožđa, a zatim, ne dopuštajući im da procvjetaju, iskopaju zelenilo sa zemljom.

Dodatno hranjenje nije potrebno: gotovo bez ograničenja možete dati, možda, samo drveni pepeo. I prskanje grmlja infuzijom pepela (šaka po kanti vode) u potpunosti kombinira hranjenje s prevencijom bolesti. Bilo koji plan hranjenja prilagodit će se ovisno o vremenu i stanju grmlja, kao i regiji, ali općenito, ako uzmemo u obzir proljetne mjesece, tada je u ožujku hranjenje moguće samo na samom jugu, gdje je već moguće ugraditi gnojiva u tlo. Što se tiče preostala dva proljetna mjeseca, oni izgledaju ovako.

 1. U travnju se glavni jastučić ugrađuje u jame: stajski gnoj (nakon godinu dana), 20-30 g uree, 10-15 g superfosfata i 2-3 litre pepela. U ovom slučaju unošenje stajskog gnoja treba provesti što je ranije moguće, a mineralna gnojiva - bliže kraju mjeseca..
 2. Tekuća obloga korijena provodi se u svibnju. Bolje je to učiniti 10-15 dana prije cvatnje, to jest, u srednjem traku to će biti krajem svibnja, na jugu - u sredini. Ako koristite mineralna gnojiva, tada se u kanti vode rastopi 10–15 g karbamida, 15–20 g superfosfata i 5 g kalijevog sulfata. Ako je prirodno - dodajte šaku drvnog pepela infuziji mulleina (1:10). Kopica recepta troši se na odrasli grm, izlijevajući ga u plitke brazde.

Foliarna gornja obrada se javlja već u prvom ljetnom mjesecu. Grmovi se prskaju razrijeđenim otopinama mineralnih gnojiva tjedan dana prije cvatnje i odmah nakon što završi.

Video: savjeti za proljetno hranjenje grožđa

Savjeti za početnike

Početnicima vinogradarima može biti teško odlučiti što će smatrati teritorijom grma, gdje napraviti rupe za gnojiva. U bilo kojoj dobi kopati rupu u blizini dna grma opasno je: možete oštetiti korijenje. Potrebno je povući se barem pola metra, a s godinama - više. Može se uzeti kao prosjek da površina hranjivog grma odraslog grožđa iznosi 6-7 m 2.

Ako je uzgajivač zasadio sadnicu, on točno zna njegovu dob, oni će zajedno s kućnim ljubimcem proći kroz sve faze formiranja. A ako se mjesto kupi, a grožđe već raste na njemu? Očito, bez obzira na dob i kvalitetu, u bliskoj budućnosti valja samostalno posaditi 1-2 mlade grmlje, odabrati sorte koje nije najteže uzgajati i na njima proučiti u praksi svu mudrost skrbi.
Uvijek vrijedi zapamtiti da je grožđe živo biće. Uostalom, njegov vlasnik ne može pojesti cjelokupnu dnevnu normu odjednom, preferira li 3-4 obroka dnevno? Isto tako, vinovu lozu treba malo hraniti. Godišnja stopa hranjivih sastojaka mora biti postavljena u nekoliko koraka. I ne možete hraniti samo jednim gnojem. Uostalom, vlasnik ne može jesti samo meso, bez kruha i povrća? Isto tako, grožđe treba raznolikost u svojoj prehrani..
Da, i ne možete jesti suhu hranu. To se odnosi i na grožđe. Samo se gnojivo rano proljeće ne može potopiti vodom: još je puno vlage nakon zime i kiša će. Bilo koji preljev treba nanositi na vlažno tlo. Ako se radi o tekućim oblogama, nakon njih gotovo da ne možete zalijevati, a suhe - budite sigurni da ste napunili dovoljnu količinu vode.

Danas postoji ogromno mnoštvo gnojiva za grožđe, koje se obično prodaju u prekrasnim pakiranjima. Ali to ne znači da je potrebno žuriti davati novac za reklamu: u većini slučajeva grožđe se može hraniti mnogo jeftinije. Iako se ponekad vrijedi maziti uravnoteženom kombinacijom raznih hranjivih sastojaka.

Top