Kategorija

1 Bilje
Najbolji višegodišnji cvjetovi za ljetnu rezidenciju
2 Grmlje
Kako se riješiti bambusa
3 Bilje
Cissus - kućna njega za sobnu brezu
4 Bonsai
Zamiokulkas - stablo dolara

Image
Glavni // Ljubičice

Cvjetanje yucca palme: kućna njega


Nisu svi upoznati s predstavnikom obitelji Asparagusov - yucca. Biljka je rođena na američkom kontinentu, a nastanjivala je i otoke na Karibima. Zimzelena, lijepa, spektakularna palma može ukrasiti ne samo američke zemlje, već i dnevne sobe u našim domovima. Budući da je biljka klasificirana kao sporo rastuća biljka, trebat će joj vremena i truda da je uzgajate. Portal Agronom.guru poziva vas da otkrijete što je juka i briga o kući koja će vam transformirati životni prostor..
Zimski otporna juka pogodna je za uzgoj na Krimu na otvorenom, ali sjeverna regija sadi palmu u kućama

Sobne sorte biljke juka sa fotografijama i imenima

Što je Yucca? Ovo je biljka u kojoj se pola metra ksifoidno lišće male širine sakuplja u gustu rozetu. Baza lišća široka je i doseže 15 cm. Plavkast cvat na tamnozelenom lišću dodaje biljku eleganciju. Trup je prilično izražen, ali grananje je rijetko. Prirodni porast juke je 3-5 m. Mnogi nisu vidjeli kako yucca cvjeta - predlažemo: božanski!

Palma Yucca u prirodi - prekrasna ljepota

Glavne sorte zastupljene su Marginata, slon ili div juka, Tricolor, Quadricolor. Razlike su uočljive u boji lišća i veličini odrasle biljke..

Raznolika filamentoza "Svijetli rub"

Sorte se razlikuju po visini i sjaju cvasti. Najčešća kod kuće gigantska juka raste samo jedan i pol metara u nekoliko godina.

Zemlje poput Gvatemale i Meksika različito nazivaju yuccu: Palmera i Palmita. Ipak, iako ovu biljku nazivamo palmom, botaničari će ukazati na pogrešku: sorte juke nemaju nikakve veze sa sortama palmi..

Takozvana Palmita izgleda nevjerojatno u meksičkim pustošima.

Katalog cvijeća u prirodi sa fotografijama i njihovim imenima. U posebnoj publikaciji našeg portala detaljno ćemo vam reći o zatvorenom cvijeću. Naučit ćete o vrstama cvijeća u zatvorenom, voću u zatvorenom cvijeću i pogledajte galeriju fotografija..

Kako se brinuti za yucca kod kuće

Kao i bilo koja živa biljka kod kuće, i yucca treba njegu. Na fotografiji ispod, prekrasan dizajn interijera pomoću takozvane palme.

Zahtjevi tla za domaću juhu

Prekrasna biljka raste u plodnom i labavom tlu s reakcijom pH 5,5-6,5. Dobar sastav dobiva se od travnjaka, lisnatog tla, humusa i sitnog šljunka u omjeru 2: 2: 1: 2. Ako imate univerzalno tlo, tada mu se može dodati sitni šljunak, humus ili kompost, kokosov supstrat u omjeru 2: 1: 1: 1. Zapamtite, trebalo bi biti puno drenaže!

Optimalni uvjeti osvjetljenja i temperature

Briga za biljku yucca je stvaranje uvjeta sličnih prirodnim. Budući da prirodno područje biljke omogućava listovima da slobodno apsorbiraju izravnu sunčevu svjetlost iz suptropija, ne biste trebali cvjetnu sjevernu stranu stana isticati. Zatvorena soba neće stvoriti otvorene prirodne prostore, tako da u njoj ne smijete stvarati ugušujuću toplinu - 24-26 ° C (ljeti) i 18-20 ° C (zimi). Pri slabom svjetlu zimi sadrže cvijet od +10 do + 18 ° C. Vlasnikov zadatak je zaštititi lonac od propuha, vrućih baterija i dodavati rasvjetu.

Stavite lonac bliže prozorima, ali s južne strane biljku je bolje zasjeniti prvi put nakon zime

Vlažnost zraka i pravila zalijevanja

U bilo kojem razdoblju, osim zime, biljka zahtijeva umjereno zalijevanje - tlo se treba osušiti. Zimi, cvijet možete zalijevati jednom u 2-3 tjedna bez puno zanosa.

Orijentirajte se ovako: nakon što se gornji sloj tla osušio, trebate pričekati 3 dana prije ponovnog zalijevanja.

Ispunjena voda mora se uvijek odvoditi u jamu. Ako je soba vruća, zalijevajte štedljivo, a ako je hladno, mnogo rjeđe.

Proljeće i jesen smatraju se opasnim vremenima. Zbog dugog isušivanja iz tla, vlaga raste, korijenje može početi truliti.

Ako su prošla tri dana nakon što se gornji sloj tla osušio, a ostatak zemlje se nije osušio, onda ne žurite s vodom, iako će vam komarci gljive zahvaliti na tome.

Ponekad možete urediti palmu juke kao mjeru njege kod kuće, tuširanja, a ako je vlaga zraka vrlo niska, biljku možete prskati.

Biljka Yucca zadovoljna pažnjom izgleda prekrasno na fotografiji

Kako i čime se hraniti juka

Odijevanje započinje u travnju, a završava u kolovozu. Režim gnojidbe za ukrasne listopadne biljke: svakih 2,5-3 tjedna. Ako se tlo sastoji od gore preporučenih sastojaka, tada se tijekom godine ne možete žuriti s hranjenjem.

Obrezivanje juke kod kuće

Ako je juki potrebna pomlađivanje i ima jedno deblo, tada se može rezati bilo gdje. Kada raste u nekoliko debla, svaki se reže s razlikom od 10 cm jedan od drugog. Ako režete sve na istoj visini, tada će se buduće rozete lišća ozbiljno miješati jedna s drugom i neće stvoriti željeni dekorativni učinak. Važno je dezinficirati konoplju: koriste se drobljeni ugljen, sumporni prah, pa čak i mljeveni cimet.

Nakon postupka rezanja, biljka se ne hrani i zalijevanje se smanjuje.

Ako želite vidjeti cijeli postupak jasno, preporučujemo da pogledate videozapis o rezanju yucce kod kuće:

Kako presaditi yucca kod kuće

Obično se biljka presađuje svake dvije godine u proljeće. Ispravno odaberite veliku posudu jer su korijeni palme slabi, a lišće i stabljika teška, pa cvijetu treba stabilnost. Kako bi se spriječilo zakiseljavanje tla, svaka drenaža do trećine spremnika izlije se na dno. Dodavanje nekoliko komada ugljena bit će izvrsna prevencija bolesti. Sadnja juke je jednostavna kao i sadnja druge biljke. Proljeće se smatra najboljim vremenom za presađivanje..

Značajke skrbi o slonu yucca (sorta elephantis) kod kuće

Briga za biljku, čije je stablo nalik na stablo nalik slonovoj nozi, ne razlikuje se po složenosti niti bilo kojoj posebnosti. Zapamtite da je juka najsporije rastuća, zato budite strpljivi. Glavna stvar je savladati sposobnost pravilnog zalijevanja biljke, sjećajući se da ona nije ljubitelj viška vlage.

Elephantis je savršen za egzotični dekor u unutrašnjosti

Kako razmnožavati yucca kod kuće

Ako imate pitanja o razmnožavanju juke kod kuće, onda nudimo jednostavnu detaljnu uputu za dobivanje nekoliko biljaka, kao na fotografiji ispod.

Prekrasno domaće cvijeće

Uzgoj juke iz reznica i sjemenki

Evo nekoliko koraka koji će vam pomoći da uzgajate pseudopalme:

 1. Svi se postupci provode u proljeće.
 2. Vrh s lišćem odrezan je od debla. Ako prtljažnik nije jako gust, tada se također može izrezati na komade od 10 cm svaki.
 3. Zapamtite, vrlo veliki dijelovi uzimaju manje korijena..
 4. 4-5 listova bit će dovoljno na dršci.
 5. Komad ugljena baca se u staklenku s vodom i stabljika se stavlja u vodu, koja se mijenja svaka tri dana.

Reznice se brzo korijene

 • Pratite temperaturu zraka koja ne bi trebala pasti ispod 24 ° C.
 • Za razmnožavanje sjemenkama uzimaju se najsvježije sjeme koje se mora potopiti u toplu vodu na jedan dan..
 • Sjeme se širi na lagano hranjivo tlo, zalijeva se bocom s raspršivačem i prekriva prozirnim materijalom.
 • Staklenik treba dva puta dnevno provjetravati i čuvati na toplom, svijetlom mjestu. Stopa klijanja sjemena - ne više od mjesec dana.
 • Razmnožavanje yuke dijeljenjem grma i bočnih izdanaka

  Dijeljenjem grma, ili bolje rečeno, razmnožavanjem rozetama, koriste se za vrtnu juhu. Često ima kćerne rozete koje je potrebno oštriti nožem oštrim dezinficiranim nožem i posipati drobljenim ugljenom. Rozeta se dobro ukorijeni u vlažnom tlu ili vermikulitu. Odrasla juka ponekad stvara nekoliko bočnih izdanaka u blizini reza glavne stabljike - pažljivo ih se razbije i stavi u čašu vode dok se ne pojave korijeni. Voda se obnavlja svaka 2-3 dana.

  Yucca bolesti i štetočine

  Bolesti, poput štetočina, odmah utječu na stanje biljke. Pretjerano vlaženje dovodi do gljivičnih infekcija, poput hipotermije korijena..

  U bolesnoj biljci lišće je prekriveno smeđim mrljama.

  Isto ružno stanje cvijeta bit će sa zalijepljenim, nepropusnim tlom (malo drenaže). Oštećeni listovi se uklanjaju, biljka se zalijeva fungicidom Fitosporin, pa su odsad pažljiviji s zalijevanjem. Gljivice i bakterioza mogu uzrokovati truljenje stabljike - omekšava, lišće postaje blijedo i propada. Razlozi su isti: ispiranje vode i hipotermija..

  Korisno je u tlo uključiti grubi riječni pijesak i vermikulit. Pocrnjeno lišće ukazuje da je juka na rubu smrti i da se ne može spasiti. Obratite pažnju na lišće uvijeno u cijev - biljka je pretjerano vruća, a tlo vrlo suho.

  Napadom grozdastih grinja, lisnih uši, paukovih grinja i skakavih insekata bore se s insekticidima Aktara i Karbofos. Paučni grm se povuče nakon nanošenja Spark BIO. Korisno je cvjetnicu isprati otopinom sapuna za pranje rublja prije obrade.

  Kako se riješiti midgesa u zatvorenom cvijeću jednostavnim metodama. U posebnoj publikaciji našeg portala detaljno ćemo vam reći kako se riješiti štetočina u zatvorenom cvijeću. Naučit ćete razloge njihove pojave, vrste klinova i njihove znakove i mjere za sprečavanje pojave klinova.

  Zašto lišće juke postaje žuto i suho i što učiniti s tim

  Primjetno žuto lišće, koje se pretvara u bijelo, u kombinaciji je s istezanjem prema gore - postoji jak nedostatak rasvjete. Ako je malo prirodnog izvora svjetlosti, u blizini trebate postaviti fluorescentne svjetiljke. Jesu li lišće požutelo i zagulilo se u podnožju juke? Znači, biljka je pretjerano hidratizirana.

  Sušenje lišća povezano je s pjegavicama ili pretjeranom suhoćom u vrućoj sobi. Uređenje interijera je prekrasno. Ulaganjem dijela svoje duše u uzgoj nepretenciozne egzotične juke, bilo koju sobu možete pretvoriti u nebesko mjesto..

  Soba Yucca - kućna njega

  Juka u unutrašnjosti, plemenita i izuzetno popularna biljka. Ona je jedna od onih sobnih biljaka "koje se ne stidi dati", samo neznatno inferiorni u tome od falaenopsisa i azaleja. I poanta nije samo u njenom znatnom trošku, koji (nažalost...) često služi kao mjerilo plemenitosti, već i u činjenici da je biljka juke zaista plemenita bez ikakvih rezervi i citata. Unutarnja yucca često se naziva palmom, što je potpuno netočno.!

  "Yucca filamentous" uspješno se uzgaja na otvorenom terenu

  Kako se brinuti za sobu yucca

  Rasvjeta i mjesto

  U prirodnim uvjetima biljka raste uglavnom u uvjetima niske vlažnosti i dobrog osvjetljenja. Stoga joj je kod kuće potrebno osigurati slične uvjete. Unutarnja yucca će se osjećati dobro i imat će luksuzan izgled samo na dobro osvijetljenom mjestu. Iako je još mali, možete ga staviti na prozorsku dasku, štiteći ga od izravne sunčeve svjetlosti. Kad juka naraste, možete je staviti pored prozora, koji daje maksimalnu količinu svjetlosti. Biljka reagira prilično bolno na nedovoljno osvjetljenje - lišće se proteže, postaje krhko. Obavezno osigurajte yucca svježim zrakom. Ali istovremeno, zaštitite od propuha. Ljeti je preporučljivo iznijeti ga na svjež zrak (balkon, osobno zemljište itd.).

  Temperaturni način rada

  U toploj sezoni temperatura za juhu nije osobito bitna. Temperatura u sobi je za nju sasvim prihvatljiva. Također će lako uzimati toplinu. Zimi, iako juka nema izraženi period uspavanja, poželjna je umjerena temperatura (+15 - 18 stupnjeva). Tijekom tog razdoblja, ona može podnijeti nižu temperaturu. Donja granica za sobnu juku zimi je +8 stupnjeva.

  Zalijevanje, vlaga zraka, gnojidba

  Zalijevanje juke treba biti vrlo oprezno, posebno zimi! Lako će podnijeti nedostatak vlage i kratkotrajno presušenje zemlje, a čak može i umrijeti od zamrzavanja. Režim navodnjavanja uglavnom ovisi o sezoni i temperaturi zraka. Juku obilno zalijevajte ljeti i u vrućim uvjetima, ali tek nakon što se gornji sloj zemlje u loncu osuši. S početkom jeseni, zalijevanje se postupno smanjuje. Kada se čuva na hladnom mjestu, preporučuje se zalijevanje unutarnje juke tek nakon što se najmanje polovica tla osuši..

  Suhi zrak ne uzrokuje nikakve neugodnosti yucci. Stoga nema potrebe za raspršivanjem ili drugim metodama vlaženja zraka. Izuzetak se može učiniti samo u zimskom periodu ako je biljka u neposrednoj blizini grijača. U tom slučaju možete navlažiti lišće toplom vodom jednom dnevno..

  Tijekom razdoblja aktivnog rasta (od travnja do kolovoza), preporučljivo je hraniti juhu. Često je dovoljno jednom mjesečno primjenjivati ​​složeno ili specijalizirano gnojivo za ukrasne listopadne biljke..

  Transplantacija soba juka

  Odrasla domaća biljka juke velika je, monumentalna, usporediva s fikusom, dieffenbakijom ili čudovištem. Shodno tome, njegova transplantacija također je prilično teška. U tom slučaju možete jednostavno zamijeniti podlogu svježim svake godine. No, dok je još mlada i njezina transplantacija nije prekrivena poteškoćama, preporučljivo je presaditi juku svake dvije godine. Kako raste, veličina i volumen lonca postupno se povećavaju. Zemljana mješavina za juku trebala bi biti dobra za vodu i zrak, ali istovremeno i dovoljno hranjiva. Sastoji se od lišća i sode dna (u dva dijela) s dodatkom humusa i pijeska (jedan po jedan). Dobra odvodnja je neophodna.

  Reprodukcija sobne juke

  Najlakši način za razmnožavanje ove biljke je vrh. Ova metoda uzgoja yucca praktički je ista kao i za uzgoj draceena i najučinkovitija je u usporedbi s drugim metodama uzgoja. Odsječeni vrh može se ukorijeniti u perlit, vermikulit ili grubi pijesak. Dobra stabljika daje korijenje u posudi s vodom (poput monstere).

  Također se koristi metoda razmnožavanja - fragmenti stabljike, ako imaju uspavane pupoljke.

  Ako nemate matičnu biljku, možete pokušati uzgajati jukku iz sjemena u zatvorenom. Ako su dovoljno kvalitetne i svježe, može se očekivati ​​dobra klijavost. Tehnologija klijanja sjemena je vrlo jednostavna:

  • priprema se mješavina sodre zemlje s pijeskom u jednakim omjerima;
  • Sjeme juke malo je zakopano u zemlju (oko dva promjera sjemena);
  • spremnik s posađenim sjemenkama prekriven je poklopcem ili samo komadom stakla ili PE filmom;
  • spremnik se postavlja na toplo (oko +25 - 30 stupnjeva) i svijetlo mjesto (ne na suncu!);
  • nadalje, kao kod klijanja sjemena za sadnice - vlaženje zemlje, prozračivanje;
  • izbojci bi se trebali pojaviti za otprilike mjesec dana.

  Biljka Yucca s opisom i fotografijom - uzgoj kod kuće, zalijevanje i liječenje bolesti

  Palma iz Južne Amerike - Yucca - kućna njega, koja uključuje i presađivanje, razmnožavanje, zalijevanje i zaštitu od raznih bolesti, kućna je biljka. U pravilu se skrb o juki temelji na preferencijama i navikama uspostavljenim u domovini biljke zimzelenog drveća. Ako ćete nabaviti takav cvijet, pažljivo proučite njegove značajke..

  Što je juka

  Yucca je rod zimzelenih biljaka koji pripada obitelji Agave i raste u Sjevernoj i Srednjoj Americi. Lišće tvrdog lišća raznih yuccas može narasti do 100 cm, široko do 8 cm, tvore bazalnu rozetu ili se često skupljaju u gomilu. Na temelju vrste, list biljke može biti siv ili zelen, polukrut, uspravan, s glatkim ili nazubljenim rubovima. Često je biljka prekrivena nitima, ponekad se na vrhovima lišća nalaze oštri trnje.

  Za vrijeme cvatnje dlan yucca izbacuje velike stabljike na kojima se pojavljuju mnoga osjetljiva mirisna zvona svijetlih nijansi. U pravilu se cvatovi skupljaju u jednoj velikoj kuglici duljine 2,5 m. Kod kuće palma rijetko cvjeta. Plod je suha ili sočna kutija. Vlakna se vadi iz lišća nekih biljnih vrsta, koja se koristi za izradu proizvoda od pletiva..

  Cvijet yucca vrlo je pogodan za ukrašavanje osobnih parcela, stanova, koji se koriste za proizvodnju lijekova i kozmetike. Kod kuće raste više od 30 vrsta palmi, često veličina biljke prelazi drveće umjerene klime Rusije. Cvjećari u Europi uzgajaju i uzgajaju tri ukrasne vrste koje se savršeno prilagođavaju kućnim uvjetima i imaju optimalne dimenzije za sobu. Najpopularnije sorte:

  • Elephantis ili slonova palma (Yucca elephantipe). Biljka je dobila ime po svojoj debeloj originalnoj nozi. Listovi su na vrhu, a deblo postupno postaje golo kako raste. Ljeti je drvo ukrašeno bijelim cvjetovima koji izgledaju poput zvona.
  • Vlaknasta vlakna (Yucca filamentosa). Biljka može izdržati do 20 stupnjeva ispod nule. Listovi klifova sa svijetlim bijelim nitima, savijeni na vrhu, mogu biti dugi i do 60 cm. Cvijet nitaste sorte ima nježna zvona dugačka do 7 cm.
  • List aloje (Yucca aloifolia). Palma raste polako, s vremenom počinje poprimati oblik kuglice. U odraslim biljkama stabljika na drvetu je dobro razgranata, na krajevima grana nalaze se zbijene rozete od mesnatih zelenih listova.
  • Sizaya (Yucca glauca). Deblo takvog cvijeta je kratko, lišće je izduženo i tanko, na rubovima je svijetlo. Zvona su žućkaste ili zelenkasto-blijede boje. Plavo-siva juka normalno raste u zraku, dobro podnosi sušu i umjerene mrazeve. Listovi su sposobni doseći 90 cm.

  Kako se brinuti za yucca kod kuće

  Palma bi trebala rasti kod kuće na južnom prozoru, iako su ostali prozori dobro osvijetljeni, možete postaviti cvijet pokraj njih. Juka iz biljke dobro se razvija u svijetloj, toploj sobi. Mladi mladica treba svjetlost, ali bolje ga je malo zasjeniti od izravne sunčeve svjetlosti. U procesu uzgoja možete koristiti i umjetnu rasvjetu..

  Dlan preferira umjerene temperature ljeti i proljeće, oko 20-25 ° S. Zimi i jesen - unutar 8 ili 12 ° C. Tuširajte se povremeno kako biste poboljšali izgled cvijeta. Ljeti se stablo može postaviti na balkon, ali mora biti dobro zaštićeno od oborina. Kada cvijet stavljate vani, mjesto treba biti suho i lagano. Zimi je palmi potrebno jarko osvjetljenje..

  Kako zalijevati

  Sama biljka reći će vam kada je treba zalijevati. Pod normalnom vlagom tla i dobrim uvjetima, lišće cvijeta se izravnava. U suši počinju bolno curiti. Kada odlazite od kuće, palmu se zalijeva u takvim intervalima da se tlo osuši do polovice kapaciteta. U pravilu, učestalost zalijevanja ovisi o veličini cvijeta, karakteristikama tla, materijalu i veličini lonca, vlažnosti i temperaturi zraka..

  Kako zalijevati juku kod kuće ljeti? Topla ljetna palma ponekad treba puno tekućine, pa je važno obilno zalijevanje toplom vodom, ali zalijevajte cvijet tek nakon što se gornji tlo osuši. Zimi se zalijevanje mora smanjiti, inače će korijenje početi trulež. Yucca vrste osjetljive na suhi zrak potrebno je stalno prskati toplom vodom. Da biste povećali vlažnost, lonac za cvijeće mora biti postavljen na paletu s šljunkom, mahovinom, vlažnom ekspandiranom glinom. Prilikom prskanja biljke na suncu, lišće može postati prekriveno pjegama..

  Kako posaditi

  Vrtne vrste koje rastu u otvorenom tlu mogu biti na jednom mjestu oko 20 godina, ali unutarnje sorte presađuju se jednom svake dvije godine. Uz stalno hranjenje, rast cvijeta značajno se povećava. Mogu se saditi mladi formirani otvori, ali to treba učiniti tek kad porastu i ojačaju. Postoje određena pravila kako posaditi jukcu:

  • transplantaciju treba provesti ljeti ili proljeće;
  • odaberite sadnicu koja je tri centimetra veća od promjera korijena;
  • na dnu posude izlijte drenažu od sitnog šljunka, slomljene opeke, ekspandirane gline (zemljana smjesa treba biti srednje veličine zrna);
  • pažljivo uklonite cvijet, pazeći da ne oštetite korijenski sustav;
  • ako je potrebno, dobro zalijevajte tlo da omekša;
  • prije sadnje namočite korijenje sat vremena vodom, a zatim stavite u novo tlo i vodu;
  • budite sigurni da hranite biljku dva tjedna.

  Kako presaditi u drugi lonac

  Palma kod kuće mora se presaditi u novi lonac svake dvije godine. Spremnik treba odabrati stabilan i prostran, jer biljka ima tešku lisnu masu. Volumen drenaže treba biti do 7 cm (otprilike jedna trećina ukupnog tla). Za veću težinu može se koristiti šljunak, a u zemlju treba dodati ugljen. Potrebno je presaditi cvijet u proljeće i ljeto prema sljedećoj shemi:

  • trebate uzeti dubok, stabilan lonac;
  • na dnu sipati sloj šljunka ili ekspandirane gline;
  • zatim se izlije malo tla;
  • ako je biljka zdrava, možete je jednostavno prenijeti iz starog lonca zajedno s zemljanom gnojnicom;
  • ako na korijenu ima truleži, prvo je morate ukloniti i prekrivati ​​posjekotine drobljenim ugljenom;
  • kada je biljka u novom loncu, trebate dodati zemlju, tamponu i vodu.

  Obrezivanje juke kod kuće

  Ako postoji jedno deblo izduženog cvijeta, možete ga obrezati na bilo kojoj odabranoj visini. U tom slučaju promjer prtljažnika mora biti najmanje 6 centimetara. Nakon rezanja, biljka prestaje rasti, a potiče se buđenje novih pupoljaka. Ako cvijet odjednom ima nekoliko debla, izbojci se moraju rezati s razlikom visine od 15 cm. Trebali biste dobiti bujnu višeslojnu krošnju, dok se lišće neće zasjenjivati. Kriške se moraju posipati sumporom ili ugljenom.

  Kako razmnožavati yucca kod kuće

  Cvijet kod kuće uzgajaju sjeme, na našem području nema insekata koji bi mogli oprašiti osjetljiva zvona juke. Uzgajivači koriste nekoliko dostupnih metoda razmnožavanja palmi koje se lako mogu obaviti kod kuće. Za ovaj će postupak trebati odrasla biljka sa zdravim vegetativnim organima ili potomstvom. Razmnožavanje juke kod kuće provodi se na sljedeće načine:

  1. Koristeći vrh palme. Razgranavanje krošnje možete postići tako da rezite biljku duljinu do 10 cm. Reznice treba posipati ugljenom, osušiti, a rezultirajuće reznice posaditi u vodi. Treba ukinuti trulo lišće, dodati ugljen kako bi se spriječilo širenje bakterija. Nakon pojave malih korijena, cvijet se transplantira u zemlju.
  2. Reznicama. Koriste se slojevi izrezani iz matične grmlje. Trebali biste odabrati korijene s razvijenim sustavom. Za juku je razmnožavanje na ovaj način jednostavno, briga o sadnici ne zahtijeva mnogo napora.
  3. Segment. Donji kraj stabljike mora se nekoliko dana namočiti u posebnom stimulatoru korijenja, a zatim se mora posaditi u lagano tlo. Debeli komad cvijeta može se vodoravno staviti u pijesak, pola se produbiti u podlogu. Kad se pojave klice, moraju se odvojiti i ukorijeniti..
  4. Sjemenke. Vrlo je prikladno saditi palmu na ovaj način. Sjetva namočena svježim sjemenkama treba biti u mješavini travnjaka, zemlje, pijeska (1: 1: 1). Vlažno tlo prekrijte spremnikom ili čašom. Sadnice bi se trebale pojaviti za mjesec dana.

  priming

  Kod presađivanja cvijeta vani, važno je ne spaliti lišće biljke pod suncem. Kupljena sadnica mora se očvrsnuti uklanjanjem svakog dana na otvorenom. Ne sadite biljku u blizini podzemne vode. Za vrtnu juhu treba izbjegavati udubine i tamna područja. Cvijet bi trebao idealno sjediti u povišenom položaju. Rupe se moraju iskopati unaprijed u jesen, čineći rupe malo veće od promjera korijena. Za sadnju je najbolje koristiti tlo, koje uključuje travnjak, kompost, perlit, pijesak ili humus.

  Cvijet može rasti u bilo kojoj zemlji, važno je da korijeni imaju pristup zraku. Nakon što zaspite s tlom, morate ga pažljivo potamniti, tako da nema preostalog viška prostora. Dalje, trebate uliti toplu vodu. Hranjiva rastresita tla s pH od 5,5-6,5 idealna su za juku. Najbolje je staviti malu količinu drvenog ugljena u odabranu zemlju, a na dnu rupe - slomljenu ciglu ili riječno kamenje.

  Lonac

  Zračni dio palme razvijeniji je od korijenskog sustava, stoga, da bi cvijetu dao stabilnost, mora se posaditi u veliku saksiju, lonac ili kadu. Novi spremnik za biljku mora biti 4 cm veći od promjera korijena. Istodobno, odaberite dubinu lonca 2 puta više od unutarnjeg promjera. Saks za cvijeće mora biti jak tako da može podnijeti nošenje i ne deformirati se kada je ispunjen tlom. Upute za presađivanje juke u lonac:

  • pripremite smjesu tla, novi spremnik i napravite sloj drenaže;
  • dan prije presađivanja cvijeta, obilno ga zalijevajte;
  • odrežite sve suho lišće;
  • nježno okrenite stari lonac i postepeno dobivate zemljani grozd s cvijetom kako ne biste naštetili korijenima;
  • sipati tlo preko drenažnog sloja do takve razine da je baza yucca 2 cm niža od ruba spremnika;
  • stavite zemljanu kvržicu s cvijetom u novu posudu za cvijeće;
  • postupno popunite tlo i povremeno ga kompaktite.

  Kako korijeniti

  Odsječeni vrh palme može se lako ukorijeniti, a na preostalom deblu će s vremenom rasti novi izdanci. Osušite rez rezultirajućeg rezanja (stavite ga na zrak 2 sata), a zatim posadite vrh u mokri pijesak ili ga stavite u kantu tople vode da se ukorijeni. Tamo unaprijed stavite komad drvenog ugljena. Prilikom ukorjenjivanja na reznicama, lišće može istrunuti, treba ih ukloniti i vodu promijeniti. Nakon izbijanja korijena, stabljika palme se sadi u supstrat.

  Kako posaditi yuku bez korijena

  Palma se može uzgajati gotovo iz štapa. Da biste to učinili, trebate odrezati dio zdravog golog debla i vodoravno ga staviti u lonac na površini lagane podloge ili mokrog pijeska. Lagano pritisnite u cijev za bolji kontakt. Za nekoliko dana na njemu bi se trebali probuditi pupoljci iz kojih će se postupno početi oblikovati mladi izdanci s korijenjem. Zatim uklonite prtljažnik s mladicama iz spremnika, izrezati na komade prema broju izdanaka, posijeke pospite drvenim ugljenom i osušite na zraku. Svaki dio debla palme s korijenjem može se posaditi u pojedinačni lonac.

  Yucca bolesti

  Palma koja se dobro brine rijetko se razboli. Samo nepravilnim rukovanjem može doći do bakterijskog izgaranja, propadanja debla ili lišća. Ponekad biljka požuti, ali to može biti prirodan proces razvoja i rasta dlana, tijekom kojeg se riješi viška lišća. Ako se na cvijetu pojave žute eliptične mrlje, koje postupno postaju smeđe, to ukazuje na prisutnost smeđe mrlje.

  Zimi je smrt cvijeća često uzrokovana pretjeranim zalijevanjem ili vrlo niskim temperaturama. Kao rezultat velike količine vlage na cvijetu, mogu se pojaviti štetočine: ubodi, insekti, paukova grinja, lisne uši ili gusjenice. Ako je biljka već pogođena, morate ukloniti uzrok slabljenja i liječiti cvijet insekticidima, točno slijedeći upute. Često vlasnici zimzelene ljepotice postavljaju pitanja o borbi protiv raznih bolesti, ali prije liječenja treba proučiti sve postojeće bolesti juke:

  • Trulež uzrokovan gljivicama Fusarium. Tijekom bolesti, kruna je pogođena, lišće je sklono truležu. U početnoj fazi bolesti, morate ukloniti bolesne dijelove stabla i prskati otopinom fungicida.
  • Cercosporosis. Na površini listova pojavljuju se ovalne smeđe mrlje. Uz visoku vlažnost, bolest može napredovati. Da biste uklonili bolest, trebali biste smanjiti zalijevanje, ne prskajte nekoliko dana, uklonite zaražene stabljike, obradite dlan fungicidom. Za hranjenje treba koristiti mineralna gnojiva..
  • Bijela trulež juke. Najteže oštećenje ove bolesti su listovi biljke koji su blizu zemlje. Tijekom lezije, one postaju promrljane i vodenaste. Da biste dobili osloboditi od bolesti, uklonite pogođeno tkivo i liječite sistemskim fungicidima (Fundazol, Rovral).

  Video

  Pronašli ste grešku u tekstu? Odaberite ga, pritisnite Ctrl + Enter i to ćemo ispraviti!

  Uzgoj yucca vrta - razmnožavanje, sadnja i njega, presađivanje, sorte fotografija

  Kao vrtna biljka u našoj klimi, možete uzgajati filamentnu juhu (vlaknastu) i njene brojne zanimljive sorte. Atraktivnost biljke daje plavkast, šiljast, zimzeleno lišće i prekrasne cvasti. Naučite kako uzgajati vrtnu juhu, sadnju i njegu, pogledajte fotografije zanimljivih sorti, posebno uzgajanja u otvorenom tlu i loncima na balkonu, terasi, kod kuće.

  Opis biljke

  Trajnica je iz obitelji Agave s prilično egzotičnom ljepotom. Vrste koje pripadaju rodu Yucca potječu iz Sjeverne, Srednje i Južne Amerike. U svom prirodnom staništu to su drveće ili grmlje s tvrdim, kožnatim, vlaknastim lišćem na rubovima, koji izviru iz vrhova izdanaka, nazvanih debla. Cvjetajuće vrste i sorte juke svojim egzotičnim izgledom su divne.

  Yucca cvijetCvijet je slično strukturiran kod svih vrsta - ima šest latica, šest stabljika i jedan stupac, stigma ima 3 režnja. Cvjetovi su veliki, zvonasti, bijeli. Visoki stabljike - od 50 centimetara do 1,5-2 metra visine.
  FetusYucca daje voće - kutiju ili bobicu.
  lišćeTvrdi, lanceolatni, višegodišnji. Koristi se za proizvodnju prostirki, užadi, konopa, tkanina, papira.

  Fotografija. Vrtna juka tijekom cvatnje

  Sadnja i njega na otvorenom terenu

  Uzgoj juke nije vrlo naporna aktivnost. Čak je i transplantacija juke jednostavan zadatak. Cvijet je inherentno vrlo otporan na štetočine i bolesti, pa je skrb ograničena na osnovne postupke njege.

  Pažnja! Pazite na oštre listove juke koji mogu oštetiti vašu kožu.

  Najvažnije točke u uzgoju juke u vrtu su supstrat i položaj. Biljka voli sunce i sušu. Razboli se i truli na vlažnom mjestu. Trajnica će se vrlo dobro nositi sa sušom. Zbog razvijenog korijenskog sustava, on će dobiti potrebnu vodu iz dubljih slojeva zemlje, a kožni listovi sprečit će brzo isparavanje vlage iz tkiva.

  Vrste i sorte vrtnih sorti

  Najpoznatija vrtna juka, koja stvara rozete od snažnih šiljastih listova.

  Biljka uključuje mnoge vrste, najpoznatije su sljedeće

  Ime Yuccafoto
  Filamentoza ili nitasta (Yucca filamentosa)
  Vješanje (Yucca flaccida)
  Sizaya (Yucca glauca Nutt.)

  U našoj klimi uglavnom se uzgaja filamentoza, podrijetlom iz suhih i toplih jugoistočnih područja Sjeverne Amerike. Prekrasni cvjetovi juke rastu u obalnom pojasu Atlantskog oceana, od Marylanda do Floride.

  Vrsta filamentoze pripada obitelji agava. Trajnica daje dugovječne vrtne cvjetove s kratkim, drvenastim stabljikama djelomično ukopanim u zemlji. Kremasti bijeli ili blijedoplavi cvjetovi oblikovani su poput visećih zvona i skupljeni su u atraktivne kuglice. Filamentoze obično cvjetaju u srpnju i kolovozu..

  Tijekom snažnog naleta vjetra mogu se slomiti njezine ogromne sjenice, pa briga o vlaknastoj juki uključuje pripremu odgovarajuće potpore za to. Cvat može doseći visinu od 2 metra. Kad cvjetaju, ovi lijepi vrtni cvjetovi stvaraju slatki nektar, koji vole leptiri i pčele..

  Zanimljiva činjenica! U Meksiku se cvijeće juke jede sirovo u salatama ili peče u tijestu. Bogati su vitaminom C.

  Vrsta je zimzelena trajnica s usko-golubim, plavo-zelenim tupim listovima uvijenim oko rubova. Rozete plavkasto-zelenog lišća, visine do 70 centimetara, ukrasit će vrt.

  Yucca dolazi u raznim sortama. Široko razgranati izdanci formiraju se ljeti u povećanim jukama. Slonovača Juka flaccida ima cvijeće dugačko oko 6 centimetara. Uzgojen je u Engleskoj u prošlom stoljeću. Ovu vrstu odlikuje visoka otpornost na smrzavanje, do - 21 ºS. Postoje i sorte yuca sa šarenim lišćem, na primjer nitaste sorte yucca:

  • Svijetli rub je relativno mala sorta - visine 50 cm, lišće s bijelim obodom;
  • Štitnik u boji - lišće u obliku mača sa zelenim rubom i krem ​​boje, cvatovi posađeni na mladicama dužine 2 metra pojavljuju se u lipnju;
  • Kule od bjelokosti - sorta s lišćem s bijelim obodom;
  • Zlatni mač - trajnica visoka do 2,5 m (uključujući izdanke);
  • Variegata - vrtna sorta, lišće ima bijeli rub.

  Odabir sjedala

  Preporuča se saditi ove vrtne cvjetove na slabo povišenim mjestima, na stijenama ili na povišenim grebenima. Jukku možete uzgajati i u loncu u vrtu, pod uvjetom da je ona dobro zaštićena od hladnoće vani tijekom hladne sezone. Cvijeće u saksiji na balkonu bit će joj zanimljivo društvo..

  Biljka zahtijeva odabir vrlo sunčanog i suhog mjesta sadnje..

  Ne biste trebali presaditi yuccu u drugi lonac prečesto. Vrijedi ga odmah posaditi u dovoljno veliki lonac..

  Zahtjevi za tlo

  Zemlja na kojoj raste juka treba biti:

  1. dobro isušen,
  2. propustljiv,
  3. pjeskovit,
  4. bez stajaće vode.

  Važno je biljci osigurati plodno, propusno tlo koje sadrži kalcij. Prilikom rasta važno je tlo muliti kompostom..

  Pažnja! Yuccas ne vole kisela tla!

  Biljka ne podnosi mokra, uvijek vlažna, poplavljena mjesta. Ako se dogodi da zasadite trajnicu na grijanom mjestu, morate donijeti odluku o presađivanju.

  Yuka dobro podnosi duge periode suše. Biljka izvrsno djeluje na travnjacima, jer ne zahtijeva labavljenje tla oko korijena.

  Razmnožavanje - kako posaditi yucca?

  Vrtne sorte Yucca najbolje se razmnožavaju dijeljenjem ili odvajanjem proljetnih izdanaka. Yucca se može razmnožavati iz sjemena, ali rezultati će biti promjenjivi i teško je predvidjeti, rezultirajuće sadnice rijetko će biti dobre kao uzgajivači.

  Razdvajanje yuke ne predstavlja nikakve probleme, jer odvojeni dio brzo postaje zasebna biljka, zahvaljujući prisutnosti korijena i zračnog dijela iz matične biljke. Bolje je saditi juhu u kasnu jesen ili proljeće.

  Nakon cvatnje, matična rozeta lišća počinje odumirati, na mjestu zauzimaju brojne zamjenske rozete-potomci, održavajući kompaktan i gust oblik cijele biljke. Nakon cvatnje, trebate odrezati cvjetne izdanke. Tada će se pojaviti lišće s bočnih izdanaka, iz kojih će sljedeće godine izrasti 3-4 nove rozete. Ove nove yucce treba podijeliti u nekoliko sadnica.

  Presađivanju juke u fazi pojave novih izdanaka treba prethoditi sušenjem posječenih mjesta nekoliko sati. Pokrivene površine prekrijte fungicidom ili ponovno posložite juku kad se rez osuši. Tek nakon ovog tretmana, biljke su posađene u pijesku. Nakon presađivanja, briga je ograničena na održavanje vlage tla.

  Promatranja i povratne informacije iz prakse vrtlara pokazuju da presađivanje yucca daje manje snažan rast. Kad ti vrtni cvjetovi rastu na stalnom mjestu, cvjetaju bolje..

  Slijetanje

  Presađivanje, kao i sadnja yucca nije teško, jer je vrlo lako uzeti. Sadnicu je potrebno saditi u otvoreno tlo kad toplina padne - obično u kolovozu i rujnu.

  Faze sadnje Yucca:

  1. Iskopavanje rupa.
  2. Na dnu se izlijeva grubi šljunak ili drobljeni kamen, stvarajući drenažni sloj od 10-15 cm.
  3. Zatim miješaju univerzalno tlo, kupljeno u vrtnoj trgovini, s pijeskom, glinenom zemljom i ekspandiranom glinom. Podloga treba biti vrlo propusna. To gotovo jamči rastući uspjeh..
  4. Posadite biljku.
  5. Ramujte zemlju.
  6. zaliven.
  7. Za zimu se moraju pokriti mlade biljke..

  Biljke zaštićene zimi trebaju cvjetati za 2-3 godine. Pravilna njega vrtne juke učinit će je da raste dugi niz godina, ukrašavajući vrt. Iako je sadnja vrlo jednostavna, biljka može s vremenom rasti na jednom mjestu. Ne-transplantirani yuccas mogu dati do 9 izbojka s cvjetovima.

  Kako se brinuti za juhu zimi?

  Vrtna biljka yucca potpuno je otporna na mraz. Međutim, u regijama s hladnim klimatskim uvjetima, ovo vrtno cvijeće koje voli toplinu zahtijeva sklonište - u moskovskoj regiji u pravilu trebate pokriti juku za zimu pokrovnim materijalom:

  • slama,
  • kartonski mulch,
  • debela kutija,
  • agrofibre.

  Yucca zaklonjena za zimu imat će ugodnu i zdravu zelenu boju u proljeće. Prije zime možete sakupiti cijelu rozetu lišća i lagano vezati konopom na vrhu. Nakon posljednjeg mraza, konop se odvezuje, oslobađajući lišće, obično na prijelazu ožujak-travanj.

  Potrebno je pratiti biljku, ponekad mogu istrunuti truli listovi povezani zajedno.

  Kako će zimiti yucca, ovisi o ispravnom skloništu. Zimi oštećenje biljke nastaje uglavnom zbog viška vode u tlu, dok biljka truli.

  obrezivanje

  U proljeće se odrežu stari listovi koji nakon zime ne izgledaju estetski ugodno. Također se preporučuje uklanjanje cvatnje prije nego što je procvjetalo, kako bi biljka bolje rasla, ne trošila energiju na cvijet, ne množila se.

  Cvjetovi koji su završili cvatnju odrežu se.

  Obrezivanje Yucca također uključuje uklanjanje donjih listova koji se nalaze na zemlji, što može pridonijeti truleži i gljivičnim infekcijama. Pogotovo prije zime i rano proljeće.

  Top dressing

  Yucca preferira umjereno hranjivo tlo za hranjive tvari, pa se ne preporučuje česta gnojidba biljaka.

  1. Prvo hranjenje biljaka obavlja se u proljeće nakon zimskog odmora..
  2. Ponekad se hranjenje ponavlja od travnja do jula nakon što je biljka izblijedjela.

  Gnojivo nanesite Azophosom ili granuliranim stajskim gnojem.

  Zašto juka ne cvjeta?

  Može se dogoditi da biljka ne procvjeta i izgubi velik dio svog šarma. Saznajte što treba učiniti da biljka konačno procvjeta. Određeni zahtjevi moraju se poštovati. Razlozi nedostatka cvatnje navedeni su u nastavku.

  1. Biljka raste u siromašnom tlu. Yucca voli plodna i propusna tla. Ako posadite grm na mjesto s teškim, vlažnim i hladnim tlom, neće cvjetati. U isto vrijeme, trajnica preferira alkalnu reakciju tla. Vrijedno je poduprijeti ga deoksidacijom krede kredom ili dolomitom. Kao gnojivo za juku, drveni pepeo odlično djeluje, zasićujući tlo kalcijem.
  2. Sunce je premalo. Samo u sunčanom položaju biljka cvjeta. U sjenovitom položaju, cvatnja postaje slabija ili potpuno prestaje.
  3. Hladno. Mjesto slijetanja treba biti toplo, sunčano, osamljeno i zaštićeno od vjetrova. Yucca je umjereno izdržljiva, podnosi mrazeve, ali najbolje ju je zaštititi. Pravilna zaštita biljke za zimu, prekrivanje agrotekstilnim ili četinarskim granama, zaštitit će od niskih temperatura.
  4. Nedostatak oblačenja. Na početku vegetacijske sezone, trajnica bi trebala primiti prvu dozu višekomponentne smjese gnojiva, sljedeću dozu primjenjuju do sredine lipnja. Gnojiva s elementima u tragovima osiguravaju pravilan rast i bujno cvjetanje. Dobro je kombinirati drveni pepeo visokog pH s kompostom. Tako ćete stvoriti prirodno gnojivo obogaćeno fosforom, kalijem, kalcijem.

  Bolesti i štetočine

  Yucca je višegodišnja biljka otporna na bolesti. Međutim, zbog nepažnje u skrbi ili pogrešnog odabira položaja, grm može manje rasti, gore je zimi, požuteći, na lišću se pojavljuju sitne mrlje. Visoka vlaga i visoke temperature potiču gljivične bolesti.

  1. Antraknoza. Njeni simptomi su vidljivi na svim zračnim dijelovima biljke. Na lišću se pojavljuju nekrotične promjene u obliku malih izduženih mrlja. Ponekad lišće prerano požuti, osuši se, otpadne. Gljivice prezimuju na izbojcima, infekcija traje cijelu godinu.
  2. Listova mjesta. Kada se na listovima juke pojave okrugle ili nepravilne mrlje, a s vremenom se tkivo počne raspadati na tim mjestima, to može ukazivati ​​na mrlje listova. Točke uzrokovane Coniothyrium koncentricum, krivcem za list Juki listova, razlikuju se od antracnoze. Točke su promjera oko 3-6 milimetara i okružene su tamnom obrubom. List listova postaje žut oko mrlja. Prevencija bolesti uzrokovanih gljivicama sastoji se prije svega u racionalnom zalijevanju. Lijekovi za borbu - Bravo, Topsin.
  3. Meka trulež. Tamna boja i sušenje lišća znakovi su meke truleži, bakterijske bolesti koja se javlja kada biljka prelijeva prečesto. Bolje je ukloniti grm s takvim simptomima, jer nema šanse za izlječenje..

  Izbjegavajte vlaženje lišća prilikom zalijevanja jer spore isprane od mrlja mogu završiti u zdravim lišćima. Zaraženi listovi uklanjaju se iz biljke. Borite se protiv bolesti juke prskanjem fungicidima.

  Cvjetovi Yucca utječu na štetočine:

  1. Crna lisnata uši, mravi se pojavljuju s njom. Ako je invazija značajna, biljku možete prskati prirodnim pripravkom češnjaka ili prskati otopinom sode - odlično djeluje protiv mrava.
  2. Puževi se lijepe za cvijeće i jedu ih. Problem nastaje kada su ljeta vlažna. Puževi mogu napraviti rupe u cvijeću, ružne jame. Puževe možete ručno ukloniti iz cvasti, staviti mamce.

  Primjena yucca u pejzažnom dizajnu

  Yucca formira visoko raširene bala lišća, u početku bez debla i dubokog korijenskog sustava. Tada se deblo može formirati.

  Biljka izgleda bolje u sljedećim varijantama:

  1. izgleda sjajno u naturalističkim sastavima, popraćenim biljem i sokovima;
  2. yuka se zbog svog egzotičnog izgleda povezuje sa suhim stepenima ili vrućim polupustovima, pa izvrsno izgleda u rock vrtovima, stjenovitim vrtovima;
  3. savršeno ukrašava travnjake;
  4. učinkovito će oživjeti grebene ispunjene šljunkom, drobljenim kamenom, malim šljunkom;
  5. idealno za kompozicije u mediteranskom ili pustinjskom stilu;
  6. pogodno za uzgoj u spremnicima postavljenim na balkonima, terasama, izgleda dobro u visokim, modernim kontejnerima;
  7. prekrasni vrtni cvjetovi dobro djeluju čak i u malim kućnim zasadima.

  Može se posaditi na vidno mjesto na travnjaku, uz vrtne staze (na primjer, uz glavnu cestu do kuće), nekoliko komada ispod ograde, zidova. Njenim sudjelovanjem možete stvoriti zanimljive i originalne biljne kompozicije, biljke poput vrpce.

  Zbog zahtjeva za lokacijom, prikladni pratitelji za yucca su:

  • pomlađen (uporan);
  • stonecrop;
  • druge egzotične biljke.

  Oko yucce postavite šarene keramičke posude s kaktusima, zanimljivim kamenjem ili glinenim posudama koje naglašavaju mediteranski karakter biljke.

  Yucca u loncu

  Potkirana juka cvjeta ljeti. Međutim, biljka ne cvjeta uvijek kod kuće, jer samo pravilna njega dovodi do cvatnje u stanu. Međutim, ne znaju svi kako uzgajati ove biljke. Na primjer, treba imati na umu da kad cvjetovi izblijede, treba ih ukloniti..

  sorti

  Najpopularnije sorte:

  1. Yucca slavna ili gloriosa (Yucca gloriosa L.). Gloriosa tvori kratko stabljiku, naraste do jednog metra u visinu. Listovi su vrlo uski, dugački oko pola metra. Od srpnja do rujna cvjeta kremastim bijelim cvjetovima cvjetova, često crvenim žilama, dužine do 2 metra. Raste divlje na Mediteranu u Europi.
  2. Yucca aloifolia yucca još je lakše uzgajati. Ovo je vrlo čest tip. Listovi su joj šiljasti, lancetasti, žilavi, naraste u duljinu do 150 centimetara. Vrsta raste vrlo sporo, ali u loncu može doseći nekoliko metara visine. U svom prirodnom okruženju proizvode mesnate, jestive plodove. Starije biljke od kolovoza do rujna prekrivene su kremastim bijelim cvjetovima sa zelenom ili crveno-plavom bazom. Aloifolia može podnijeti lagane mrazeve. Stoga mogu rasti na balkonu ili terasi tijekom cijele sezone..
  3. Kratkodlaka (yucca brevifolia) je uobičajena biljka u pustinjskim područjima Kalifornijskog zaljeva. U prirodi doseže 20 metara visine, prtljažnik doseže promjera više od 1 metra. Biljke u saksiji su mnogo manje i tvore razgranati grm ili listopadno drveće.
  4. Velika Juka (yucca elephantipes) - Može se uzgajati i u loncu. Biljka je porijeklom iz Meksika i Gvatemale, gdje se naziva neoborivom. Nakon nekoliko godina, cvijet formira zadebljanu stabljiku u korijenu. U prirodi stabljike koje oblikuju stabljike rastu od proširene baze do visine od 13 metara i grane se s godinama. Završavaju rozetom sjajne, zelene boje, sa širokim rubovima i mekim krajem lišća, širine do 10 centimetara i dužine do metra. To je biljka s vrlo nježnim lišćem. Vlak dugog i uskog lišća okrunjuje ga. To je termofilna sorta koja raste u posudama u sobama. Biljka bi trebala rasti u velikim loncima, visoka je i široka. Postoje sorte divovske yuce nazvane variegata ili marginata. Variegata (marginata) ima dvobojne listove.

  Odabir tla, mjesto

  Kada se uzgaja u loncu u zatvorenom ili na balkonu, biljci je potrebna alkalna, propusna, pješčana zemlja. Ove velike lončarske biljke mogu rasti i u plodnom ilovastom supstratu ili u dobrom plodnom tlu pomiješanom s gnojivima - 1/3 volumena supstrata treba biti treset ili humus. Yucca također treba puno sunca, tako da biljka treba biti na sunčanom mjestu. Premalo svjetla i previše vode uzrokuje lupanje listova, produljenje i nestajanje.

  Uvjeti uzgoja

  Uzgoj i briga za juhu kod kuće vrlo je jednostavan. Ova biljka dobro podnosi zatvorene uvjete. Potreban im je svjež zrak i dobro osvjetljenje. U loncu juka raste vrlo dobro s otvorenim prozorom ljeti. U ovom trenutku možete lonac iznijeti u vrt, balkon, terasu, držati na mirnom mjestu.

  Tijekom vegetacijske sezone, biljci je potrebna temperatura:

  • 10-12 Celzijevih stupnjeva noću,
  • do 21 stupanj popodne.

  Vrhunski preljev i zalijevanje

  Snažno rastući uzorci gnoje se svakih 2-3 tjedna višekomponentnim hranjivim formulacijama. Preporučljivo je biljke hraniti tekućim gnojivima. Poželjno je gnojiti organskom otopinom razrijeđenom vodom u omjeru 1:10.

  Važno je pravilno zalijevati grm. Da bi zrak mogao doći do korijena, najbolje je podlogu zalijevati potapajući posude u vodu. Kao rezultat prekomjernog zalijevanja, biljka se može osušiti i razboljeti.

  Razmnožavanje i transplantacija

  Domaće juke proizvode korijenske izbojke iz kojih se dobivaju nove biljke u saksiji. Također možete korijeniti fragmente izdanaka ili kratkih izdanaka koji se pojavljuju na deblu. Nove biljke u saksiji sadi se u mješavini treseta i pijeska. Posude se postavljaju na toplo, svijetlo, zaštićeno mjesto na temperaturi od 20-25 stupnjeva Celzija.

  Kod kuće prakticiraju obrezivanje juke za uzgoj. Možete izrezati grm (u pravilu, izrezati stari) na visini od 20-40 centimetara, a ostatak debla izrezati na komade od 10-15 centimetara, staviti ih u pijesak, gdje će se ukorijeniti, dati novo lišće.

  Mlade, svježe ukorijenjene biljke u loncu treba saditi svake godine. U stanu, juka može rasti 15 godina. Yucca se transplantira odmah nakon kupnje, a zatim svaka 2-4 godine. Kada kupujete, morate provjeriti je li prtljažnik čvrsto držan u zemlji. Inače, bolje je preskočiti kupnju, jer premalo korijena ne može hraniti cijelu biljku. Listovi će postati žuti, venu.

  • Domaća juka bi trebala rasti u dubokom spremniku s prilično debelim slojem drenaže - korijenski sustav je vrlo moćan.
  • Ljeti se lončarske biljke prenose na balkon, vole topla mjesta i svjež zrak.
  • Biljke prikazane na balkonu zalijevaju se obilno, a u sobi se umjereno zalijevaju.
  • Potkirana juka može izdržati malo mraza, pa je možete premjestiti u kuću nakon prvog mraza. Zalijevajte vrlo pažljivo. Zimi, saksije treba čuvati u hladnoj i svijetloj prostoriji na 7-10 stupnjeva Celzija. Zalijevanje ovisno o temperaturi okoline. Razdoblje odmora traje od rujna do veljače.
  • Njega Yucca mora voditi računa o pravilnoj gnojidbi. Od ožujka do kolovoza biljka se hrani svaka 3 tjedna..

  Bolesti i štetočine

  Yucca je vrlo čvrsta biljka. Zbog strukture lista rijetko se napada štetočinama i bolestima. Biljke se razbole u nepovoljnim uvjetima:

  • kad oslabe,
  • soba je previše mračna,
  • visoka vlažnost zraka,
  • previsoka temperatura tijekom zimskog odmora uzrokuje rast tromog lišća koje se lako zarazi bolestima.

  Ponekad biljke napadaju gljivice. Gljivične bolesti juke očituju se uglavnom žutanjem i sušenjem lišća..

  Biljke mogu oštetiti insekte od obima, paukove grinje i druge insekte.

  Korisna svojstva juke

  Osim šarmantnog izgleda, biljka blagotvorno utječe na ljudsko tijelo. Zbog svojih jedinstvenih svojstava koristi se u prirodnoj medicini.

  Ekstrakt Yucca sadrži:

  • saponini - imaju diuretski, detoksikacijski i protuupalni učinak, povećavaju izlučivanje sluzi, probavne sokove i žuči;
  • antioksidanti - neutraliziraju štetne učinke slobodnih radikala, jačaju imunološki sustav;
  • enzimi - aktivne tvari koje ubrzavaju reakcije u tijelu, neophodne su ljudskom tijelu;
  • resveratrol - može smanjiti znakove starenja.

  Zahvaljujući tim spojevima, juka ima niz svojstava korisnih za ljudsko tijelo..

  1. Funkcija detoksikacije. Ekstrakt Yucca čisti unutarnje organe od toksina. Aktivni enzimi otapaju otrove koji se nakupljaju u naborima crijeva tako da ne prodiru u druge unutarnje organe. To potiče obnavljanje crijevne sluznice, što dovodi do bržeg oporavka korisne bakterijske flore. Ekstrakt se preporučuje osobama s probavnim smetnjama i kolitisom. Nakon temeljitog čišćenja crijeva od raznih toksičnih tvari, enzimi počinju pročišćavati unutarnje organe, kosti i zglobove.
  2. Saponini u soku učinkoviti su u liječenju zglobova i kostiju. Indijci su često koristili yucca masti za reumatske bolove i kod ljudi s ukočenošću zglobova. Yucca nadopunjuje mikronutrijente potrebne za zglobove i kosti, smanjuje bol povezanu s njihovom bolešću.
  3. Niz sastojaka ekstrakta juke podržavaju prirodni proces detoksikacije tijela.
  4. U soku se nalaze antiseptička, protuupalna i antibakterijska svojstva. Preporučuje se osobama s kroničnim bolestima, jača imunološki sustav, potiče apsorpciju hranjivih sastojaka.
  5. Povoljno djeluje na probavni sustav. Ubrzava metabolizam, poboljšava probavu, apsorpciju hranjivih sastojaka. Omogućuje vam uklanjanje toksina iz masnih stanica. Umanjuje znakove celulita i posebno je indiciran za pretile i prekomjerne tjelesne težine. Smanjuje razinu kolesterola koji je odgovoran za mnoge bolesti, uključujući hipertenziju, srčani udar i aterosklerozu.
  6. Ekstrakt Yucca blagotvorno djeluje na cijelo tijelo. Obnavlja pojedine organe, zglobove i kosti, poboljšava dobrobit. Zahvaljujući sadržaju resveratrola poboljšava izgled kože, kose i noktiju te utječe na mentalnu i tjelesnu aktivnost. Antioksidanti pomažu u sprečavanju nastanka bora, promjene boje kože.

  Pažnja! Prije upotrebe soka i ekstrakta trebali biste se posavjetovati s liječnikom. To se posebno odnosi na trudnice, ljude s kroničnim bolestima probavnog trakta, djecu.

  Liječenje ekstraktom juke posebno se preporučuje za:

  • starije osobe koje imaju problema s koncentracijom, pamćenjem, bolovima u zglobovima i kostima;
  • aktivni ljudi koji su često u kontaktu s različitim vrstama egzogenih toksina: onečišćenje zraka, tvrda voda, loša prehrana;
  • ljudi doživljavaju umor, iscrpljenost, upale, infekcije, glavobolje.

  Pažnja! Zbog jakih detoksikacijskih svojstava juke u ranim danima, treba je koristiti preferirano u praznike ili vikende.

  Tijekom konzumiranja ekstrakta juke možete osjetiti:

  • proljev,
  • pretjerano mokrenje,
  • obilno znojenje.

  Zaključak

  Yucca mnogi vole zbog svog šarma i neobičnog izgleda, koji podsjeća na palmu. Biljke donose toplu klimu u vrt. Grmlje privlači pažnju svojim impresivnim bijelim cvjetovima i šiljastim lišćem. Iako biljka izgleda egzotično i dolazi iz "toplih zemalja", može uspješno rasti u našoj klimi, ako znamo uzgajati juhu, pružiti zaštitu od vjetra, sunčanog položaja i odgovarajućeg tla. Yucca voljno oprašta vrtlare pogreške. Ne voli samo stajaću vodu i jake mrazeve.

  Top